Un judecator francez l-a gasit vinovat de deturnare de fonduri pe fostul presedinte Jacques Chirac, transmite Reuters. Magistratul a anuntat ulterior ca il condamna pe fostul lider de la Elysee la doi ani cu executare.

Jacques ChiracFoto: Agerpres

Procesul fostului presedinte francez s-a desfasurat in absenta lui Chirac. Tribunalul a autorizat ca Chirac sa fie reprezentat la proces de avocatii sai din cauza problemelor de sanatate invocate de fostul presedinte.

Fiica adoptiva a fostului presedinte francez, Anh Dao Traxel, a declarat recent ca tatal sau nu a recunoscut-o in luna februarie si ca acesta este un "biet batran bolnav".

Reuters a scris ca procesul lui Chirac a fost "istoric", deoarece l-a gasit vinovat pe primul sef de stat francez, dupa maresalul Philippe Petain, in 1945.

Chirac, presedintele Frantei intre anii 1995-2007, a fost acuzat de "deturnarea fondurilor publice" in timpul mandatului de primar al Parisului si risca pana la zece ani de inchisoare. El a mai fost acuzat ca ar fi organizat un sistem de locuri de munca fictiv, platit din banii contribuabililor parizieni.

Acuzat si ca a primit "valize cu bani" de la lideri africani

In luna septembrie, unul dintre 'stalpii' Africii Franceze, Robert Bourgi, i-a acuzat pe Jacques Chirac si Dominique de Villepin ca au primit "valize" intregi de bani de la liderii africani, afirmatii caracterizate drept "frivole" de fostul prim ministru al Frantei. Chirac a anuntat atunci ca il va da in judecata pe Bourgi pentru calomnie.

In Journal du Dimanche, avocatul de origine libaneza Robert Bourgi, in varsta de 66 de ani, a descris cu lux de amanunte detaliile trimiterii acestor fonduri din Africa - "mai multe zeci de milioane de franci", "incalculabil!" - catre fostul presedinte si ex-premierul Frantei in perioada 1997 si 2005.

Drumul "valizelor" africane ar fi inceput, spune Bourgi, in martie 1997, "ziua ingroparii maestrului meu Jacques Foccart".

Jacques Foccart a fost cel care a creat, sub de Gaulle, Africa Franceza, un sistem de retele de influenta mentinut de Paris cu fostele sale colonii din Africa.

"Prin intermediul meu", "cinci sefi de state africane -Abdoulaye Wade (Senegal), Blaise Compaore (Burkina Faso), Laurent Gbagbo (Coasta de Fildes), Denis Sassou Nguesso (Congo-Brazzaville) si, desigur, Omar Bongo (Gabon) au varsat circa 10 milioane de dolari pentru campania din 2002", acuza avocatul.