Drapelul american a fost coborat joi in Bagdad, marcand astfel in mod formal sfarsitul operatiunilor militare americane din Irak, dupa aproape 9 ani de razboi,potrivit BBC. Peste 5.500 de soldati care ramasesera in Irak au parasit tara, iar securitatea ramane in mainile autoritatilor irakiene.

Obama vorbeste soldatilor care au luptat in IrakFoto: Reuters

Secretarul american al apararii, Leon Panetta, le-a spus soldatilor ca misiunea a meritat pretul platit in sange si dolari, iar anii razboiului din Irak au dus la o epoca de oportunitati, in care SUA a fost un partener dedicat.

"Dupa mult sange varsat de irakieni si americani, misiunea unui Irak care se poate guverna si apara singur a devenit reala", a spus le.

Circa 4.000 de soldati sunt acum in Irak insa acestia vor pleca in urmatoarele saptamani.

In razboiul care a inceput in 2003 au murit 4.500 de soldati americani si peste 100.000 de irakiene. Circa 1,5 milioane de americani au luat parte la misiune, 30.000 au fost raniti.

"Odata cu terminarea acestui razboi, poporul irakian trebuie sa stie ca nu va ramane singur. Aveti un partener solid si permanent in Statele Unite ale Americii", a afirmat miercuri presedintele Obama, care a adaugat ca SUA lasa in urma un Irak "suveran, stabil si increzator in sine", desi razboiul a fost o sursa de "mari controverse".

Ultimul contingent de soldati de lupta a parasit Irakul in august anul trecut. Circa 200 vor ramane totusi in Irak, ca adviseri, iar 15.000 de americani se afla la ambasada SUA din Bagdad - cel mai numeros personal.

Obama, care s-a opus cu tarie razboiului din Irak declansat de fosta administratie a fostului presedinte George W. Bush in martie 2003, a estimat ca "istoria va judeca decizia initiala de a merge la razboi in Irak", avand consecinte in special asupra finantelor publice.

Plecarea trupelor americane din Irak ridica, de asemenea, intrebari cu privire la capacitatea fortelor de securitate irakiene de a mentine pacea intr-o tara zguduita de razboiul civil dintre anii 2006-2007, in care mii de oameni au murit in urma conflictelor etnice.

Miercuri, in orasul Falluja, care in trecut a fost dominat de insurgenti, oamenii au dat foc steagurilor americane miercuri, pentru a sarbatori retragerea.

Momente cheie ale misiunii in Irak:

  • martie 2003 - Operatiunea "Iraqi Freedom" incepe un asalt-soc in Bagdad, care cedeaza intr-o luna
  • mai 2003 - Presedintele George Bush declara "misiune indeplinita"
  • decembrie 2003 - Saddam Hussein este prins intr-un bunker
  • aprilie 2004 - Mai multe fotografii arata abuzul la care sunt supusi detinutii din inchisoarea Abu GHraib
  • 2005 - Numarul atentatelor sinucigase in Irak ating maximul pe masura ce miscarea insurgentilor se dezvolta
  • ianuarie 2007 - Incepe "valul" de soldati americani, care a dus la o scadere in violenta pana in 2008
  • august 2010 - Ultimele trupe de lupta parasesc Irakul

Vezi mai jos discursul de la Fort Bragg al lui Barack Obama: