O femeie afgana, care a fost inchisa dupa ce a fost violata de un var, a fost eliberata din inchisoarea Kabul unde a petrecut peste doi ani, desi avocatul ei a avertizat ca viitorul sau este de departe de a fi sigur, transmite The Guardian.

Gulnaz, in varsta de 20 de ani, a fost eliberata marti seara, la aproape doua saptamani dupa ce presedintele afgan Hamid Karzai a ordonat eliberarea ei. Cazul femeii a scos in evidenta problema "crimelor morale" care nu au nici o baza in dreptul afgan, potrivit avocatilor.

In ciuda faptului ca tanara a fost violata de propriul var, ea a fost acuzata de "adulter", dupa ce a raportat violul la politie, fiind condamnata la 12 ani de inchisoare.

Timp de doi ani si trei luni, Gulnaz a trait in inchisoarea Badam Bagh din Kabul impreuna cu fiica sa, care a fost conceputa in urma violului.

Presedintele afgan Karzai a fost supus unor presiuni din ce in ce mai mari pentru a o elibera pe tanara Gulnaz, care a devenit simbolul esecului unei tari extrem de conservatoare in ceea ce priveste drepturile femeilor.

Desi guvernul a spus ca tanara va fi eliberata fara nici o conditie, Gulnaz a fost supusa unei presiuni enorme din partea unui judecator, aceea de a se casatori cu violatorul, care se afla intr-o alta inchisoare din Kabul pentru executarea pedepsei de viol.