Guvernul bulgar a depus, miercuri, un proiect de lege ce vizeaza interzicerea totala a fumatului in spatiile publice inchise, inclusiv in cafenele, baruri si restaurante, incepand de la 1 iunie 2012, a anuntat Executivul de la Sofia intr-un comunicat de presa, transmite AFP.

Locuitorii acestui mic stat din Balcani sunt, dupa greci, printre cei mai inraiti fumatori din Uniunea Europeana, scrie AFP. Bulgarilor le-a fost interzis deja, inca din 2005, fumatul in cladirile guvernamentale, mijloacele de transport in comun, trenuri, cinematografe, scoli si gradinite.

Cafenelele, barurile si restaurantele puteau, in schimb, sa amenajeze zone separate pentru fumatori si nefumatori, iar localurile cu o suprafata mai mica de 100 de mp erau libere sa aleaga intre permiterea sau interzicerea fumatului.

Noua lege va anula aceste exceptii. Aceasta trebuie, insa, sa fie aprobata de Parlament, dupa ce o prima incercare in acest sens a esuat, in aprilie 2010.

"Aceasta masura trebuie sa permita limitarea consumului de tutun si a efectelor sale dezastruoase asupra sanatatii, avand in vedere ca fumatul este un factor de risc pentru numeroase boli, precum cancerul, bolile cardiace si pulmonare", explica guvernul bulgar in proiectul de lege.

Potrivit datelor ministerului sanatatii de la Sofia, aproape trei milioane de bulgari, respectiv 44% din populatie, sunt fumatori activi.