Beijingul a trimis cea mai mare nava de patrulare pe care o detine in marea Chinei orientale, pentru a impune respectarea drepturilor sale teritoriale in aceasta regiune, teatru al disputelor de suveranitate cu Taiwanul si cu Japonia, a anuntat miercuri presa oficiala, citata de AFP.

Haijian 50 se va deplasa in special in zona zacamintelor offshore de petrol si de gaz, a precizat cotidianul Global Times.

Acest vas de 3.000 de tone, fabricat in China, este dotat cu cele mai avansate tehnologii maritime si poate transporta elicoptere, spune agentia China Noua.

Nava nu apartine de marina de razboi a Chinei, ci de Administratia oceanica a statului, (SOA), plasata sub autoritatea ministerului Teritoriului si resurselor naturale.

In marea Chinei orientale se afla insule disputate de Taiwan, China si Japonia.

Aceste insule, denumite Senkaku in japoneza si Diaoyu in chineza, s-au aflat, in toamna anului trecut, in centrul celei mai grave crize diplomatice dintre Beijing si Tokyo din ultimii patru ani, dupa arestarea capitanului unui trauler chinez de catre paza de coasta nipona.

Ele ocupa o pozitie strategica intre Okinawa, in sudul extrem al Japoniei, si Taiwan, iar apele lor sunt bogate in peste. Tot aici s-ar putea afla si hidrocarburi.

Vietnamul si Filipinele isi disputa si ele cu China suveranitatea unor insule din marea Chinei meridionale.