Presedintele Dumei, camera inferioara a parlamentului rus, Boris Grizlov, un apropiat al lui Vladimir Putin, a anuntat miercuri ca demisioneaza din functie, o decizie care intervine pe fondul acuzatiilor de fraudare a scrutinului legislativ din 4 decembrie, relateaza AFP.

"Am luat decizia de a renunta la mandatul meu parlamentar", a spus Grizlov, unul dintre liderii partidului Rusia Unita, condus de premierul Vladimir Putin, potrivit site-ului internet al acestei miscari, care a castigat alegerile legislative cu peste 49% din sufragii.

"Chiar daca legea nu fixeaza limite, nu voi conduce Duma, considerand ca nu ar fi corect sa fiu presedinte al Dumei pentru mai mult de doua mandate consecutive", a adaugat el.

Grizlov a preluat presedintia Dumei in decembrie 2003. Inainte fusese ministru de Interne, in primul mandat prezidential al lui Putin.

"Voi continua sa conduc consiliul superior al partidului Rusia Unita si sunt pregatit sa lucrez unde va dori presedintele" Dmitri Medvedev, potrivit sursei citate.

Aceasta decizie intervine in conditiile in care regimul lui Vladimir Putin se confrunta cu o miscare de protest fara precedent din momentul in care a preluat puterea, in 2000, si care contesta victoria controversata a Rusiei Unite la legislativele din 4 decembrie.

Opozitia rusa a mobilizat sambata intre 50.000 si 80.000 de persoane la Moscova, pentru a denunta fraudele si pentru a solicita anularea scrutinului.