Presedintele american Barack Obama ar trebui sa isi prezinte scuze pentru trimiterea dronei spion RQ-170 in spatiul aerian al Iranului mai degraba decat sa o ceara inapoi dupa ce a fost doborata de armata, a declarat, marti, un purtator al Ministerului iranian de Externe, citat de Reuters.

Iranul a anuntat, la inceputul lunii decembrie, ca a doborat un avion american fara pilot RQ-170 "in estul tarii", la granita cu Afganistan si Pakistan. Luni, un important parlamentar iranian a afirmat ca Iranul va reproduce drona-spion americana si isi va echipa armata cu acest model. "Suntem pe cale sa finalizam decriptarea codurilor" dronei, iar "urmatoarea etapa va fi reproducerea aparatului", a declarat Parviz Sorouri, seful comisiei parlamentare pentru securitatea nationala.

Presedintele american Barack Obama a declarat luni, in timpul unei conferinte de presa, ca "am cerut-o (n.r. drona) inapoi. Vom vedea cum raspund iranienii". Oficialii iranieni au afirmat ca nu vor inapoia aparatul de zbor.

"Se pare ca (n.r. Obama) a uitat ca spatiul nostru aerian a fost incalcat, o operatiune de spionaj care incalca legea internationala", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului iranian de Externe, Ramin Mehmanparast.

"In locul unor scuze oficiale pentru atacul comis, el [n.r. Obama] inainteaza o asemenea cerere. America trebuie sa stie ca violarea spatiului aerian iranian poate sa pericliteze pacea si securitatea mondiala", a adaugat Mehmanparast.

Ministrul iranian al Apararii, Ahmad Vahidi, a declarat pentru agentia oficiala de stiri a Iranului, IRNA: "Drona-spion americana este proprietatea Republicii Islamice a Teheranului. Teheran va decide ce vrea sa faca in aceasta privita.

Citeste si: