Un membru al Comitetului de Securitate Nationala din Parlamentul de la Teheran a declarat ca armata se pregateste sa-si exerseze capacitatea de a inchide Golful Persic pentru navigatie, in Stramtoarea Ormuz, cea mai importanta ruta de tranzit pentru petrol din lume, transmite Reuters. Declaratia lui Parviz Sarvari nu a fost confirmata oficial.

Sarvazi a spus pentru agentia ISNA: "Vom efectua curand o manevra militara prin care sa vedem cum putem inchide Stramtoarea Ormuz. Daca lumea vrea sa faca regiunea nesigura, o vom face nesigura".

Contactat de Reuters, un purtator de cuvant al armatei iraniene a refuzat sa comenteze.

Ministrul iranian al Energiei a declarat luna trecuta pentru postul Al Jazeera ca Teheranul ar putea sa foloseasca petrolul ca instrument politic in cazul unui conflict viitor legat de dosarul sau nuclear.

Potrivit Energy Information Administration (EIA) din SUA, o treime din cantitatea totala de petrol transportata cu ajutorul navelor a trecut prin Stramtoarea Ormuz in 2009.

Nave americane patruleaza zona pentru a asigura securitatea navelor.

Ultimele cateva luni au fost martorele cresterii tensiunilor dintre Iran si dusmanii sai, Israelul si Statele Unite, care acuza guvernul de la Teheran ca urmareste sa creeze bomba nucleara. Iranul sustine insa ca programul sau atomic are doar o componenta civila.

SUA si Israelul nu au exclus utilizarea atacurilor aeriene impotriva centrelor de productie nucleara din Iran.

Presedintele israelian Shimon Peres a afirmat recent ca o solutie militara luata de comunitatea internationala la adresa programului nuclear al Iranului este mai probabila decat una diplomatica. Remarcile lui Peres au fost formulate la doar cateva zile dupa aparitia mai multor informatii potrivit carora premierul Benjamin Netanyahu ar cauta sprijinul ministrilor pentru o lovitura contra Iranului.

Regimul de la Teheran a avertizat ca, in cazul in care va fi atacat, va lovi interesele israeliene si americane din regiune.