Maksim Kovalski, redactorul sef al saptamanalului Kommersant-Vlast, a fost concediat dupa ce a publicat o fotografie cu un mesaj obscen adresat premierului Vladimir Putin, potrivit Reuters. Cel mai recent numar al saptamanalului a fost dedicat ultimelor alegeri legislative din Rusia examinand acuzatiile de frauda in favoarea Partidului Rusia Unita. Fotografia folosita pentru a ilustra unul dintre reportaje prezenta un joc de cuvinte ofensator la adresa lui Putin. Directorului general al Kommersant-Holding, Andrei Galiev, a fost, de asemenea, demis.

Fotografia publicata de Kommersant-VlastFoto: rbcdaily.ru

"Motivul este numarul despre alegeri", a declarat Kovalski pentru Reuters. Fostul redactor-sef sustine ca demiterea s-a produs ca urmare a presiunii facute de autoritatile de la Kremlin asupra proprietarului editurii Kommersant, magnatul Aliser Usmanov. Usmanov este actionarul majoritar al Metalloinvest, un conglomerat industrial creat pentru a administra activele metalifere ale Gazprom, si detine si o parte din actiunile clubului de fotbal londonez Arsenal.

Intr-o declaratie facuta Gazeta.ru, parte a aceluiasi grup de presa, magnatul ruso-uzbek a motivat demiterea prin publicarea unor articole care incalca etica jurnalistica, informeaza The Voice of Russia. "Aceste materiale se invecineaza cu huliganismul meschin", a afirmat Usmanov.

Kovalski a declarat ca nu regreta publicarea imaginii: "Am actionat in cunostinta de cauza si cred ca am facut un lucru bun".

Directorul general al editurii Kommersant, Demian Kudriavtev, a declarat pentru Reuters ca si-a prezentat singur demisia. Kudriavtev a afirmat ca a aflat de fotografie dupa publicarea acesteia.

Ce mesaj l-a deranjat pe Putin

Pe coperta apare fotografia lui Vladimir Putin arucand buletinul de vot in urna. Deasupra – titlul „Victoria Rusiei unite”. Nimic deranjant. Nici continutul articolului nu este tendentios sau susceptibil de a trezi furia mai marilor Rusiei. Exista insa un alt articol, de interior, despre cum s-a derulat votul in afara granitelor Rusiei.

Una dintre fotografiile care ilustreaza articolul prezinta un desen cu chipul lui Putin insotit de doua cuvinte „Hutin pui”. In limba rusa nu inseamna nimic luat ca atare. Dar, schimband intre ele primele litere ale celor doua cuvinte, iese cu totul altceva: o injuratura dintre cele folosite in crasme si bodegi.

Prohorov vrea sa cumpere Kommersant

Intre timp, miliardarul Mihail Prohorov, numarul trei in topul celor mai bogati oameni ai Rusiei si potential candidat la presedintia Rusiei, i-a propus lui Usmanov sa cumpere trustul Kommersant.

Prohorov tocmai si-a anunta candidatura la presedintia Rusiei, intr-o miscare care pare coordonata tot de Vladimir Putin.

Concomitent, practic, omul de afaceri Boris Berezovski, aflat acum la Londra, a declarat ca ar fi foarte bucuros sa le ofere un loc de munca ziaristilor concediati de la Kommersant cand revine la Moscova. Berezovski, care se judeca acum la Londra cu Roman Abramovici, a anuntat ca vrea sa se intoarca in Rusia in vara anului urmator.