Presedintele rus Dmitri Medvedev a solicitat deschiderea unei anchete, in urma acuzatiilor de fraudare a alegerilor parlamentare, potrivit unui mesaj postat duminica pe pagina sa Facebook, potrivit CNN. Anuntul a venit la o zi dupa ce mii de rusi au demonstrat in mai multe orase din tara, denuntand falsificarea alegerilor.

"Nu sunt de acord nici cu sloganurile si nici cu cu ceea ce s-a strigat la proteste", a spus Medvedev in mesajul postat pe Facebook. "Cu toate acestea, am ordonat efectuarea unor controale si verificarea tuturor proceselor verbale de la sectiile de votare, cu privire la respectarea legislatiei electorale", se arata in mesaj.

Partidul Rusia Unita, condus de premierul Vladimir Putin, a inregistrat un rezultat defavorabil la alegerile din 4 decembrie, dar si-a pastrat majoritatea parlamentara, potrivit rezultatelor oficiale.

Zeci de mii de persoane au iesit, sambata, in strada, in orase de pe tot intinsul Rusiei, din Vladivostok (pe coasta pacifica a Rusiei) pana in orasul vestic Kaliningrad. In Moscova, protestatarii au agitat pancarte si au scandat "Sarlatani si hoti!", cerand demisia lui Vladimir Ciurov, presedintele Comisiei Electorale Centrale din Federatia Rusa, potrivit RIA Novosti. Multimea s-a orientat, la un moment dat, in directia Kremlinului strigand "Jos cu Putin!".

Politia a estimat numarul participantilor la mitingul moscovit la 25,000 de persoane. Organizatorii sustin ca numarul s-a apropiat de 40.000. Fostul premier rus Mihail Kasianov a declarat, intr-un discurs tinut in fata multimii din piata Bolotnaya, "astazi 60.000, poate 100.000 de oameni, au participat la acest miting. Acest lucru inseamna ca astazi este inceputul sfarsitului pentru aceste autoritati hoate", informeaza Reuters. Protestatarii au cerut anularea scrutinului de la 4 decembrie si organizarea de noi alegeri.

Totodata aproximativ 7.000 de persoane au manifestat la Sankt Petersburg, cel de al doilea cel mai important oras rus, potrivit sursei mentionate.

Premierul rus Vladimir Putin a declarat, joi, ca cetatenilor "trebuie sa li se dea dreptul de a-si exprima opinia", atat timp cat "actioneaza in limitele legii". In cazul in care incalca regulile, autoritatile trebuie sa ia masuri, a afirmat Putin.

Mitingurile de protest au inceput in urma alegerilor legislative de duminica, manifestantii cerand o Rusie "fara Putin". Peste o mie de manifestanti au fost arestati incepand cu ziua de duminica.

Tribunalul Tverskoi din Moscova i-a judecat marti pe politicianul de opozitie Ilia Iashin si activistul Aleksei Navalnii, pentru organizarea unui miting neautorizat impotriva alegerilor fraudate. Expertii anticipeaza pentru Rusia un scenariu egiptean si califica drept nelegitima noua componenta a Dumei de stat.

Citeste si :