La nici zece luni de cand s-a retras din toate functiile politice detinute, fostul ministru Karl-Theodor zu Guttenberg revine pe scena politica germana, via SUA, Canada si Comisia UE. Impreuna cu comisarul european pentru tehnologii digitale, Neelie Kroes, Guttenberg vrea sa demareze luni o initiativa pentru libertatea internetului. Desi inca membru in Partidul Crestin-Social, planurile sale nu au fost confirmate ca apartinand CSU. Ele par mai degraba desprinse din platforma ideologica a Partidului Piratilor, un partid tanar si de viitor, dupa cum se pare.

Karl-Theodor zu GuttenbergFoto: Agerpres

Karl-Theodor zu Guttenberg demisionase la 1 martie din toate functiile politice, spunand ca "este cea mai dureroasa decizie a vietii mele". Fostul ministru de 40 de ani, intai al Economiei si Tehnologiei (2009), apoi al Armatei, a fost considerat in trecut un posibil succesor al Angelei Merkel, la functia de cancelar al Germaniei. La inceputul acestui an, el a fost acuzat de plagiat. O serie de pasaje din lucrarea sa de doctorat "Constitutie si contract constitutional" ("Verfassung und Verfassungsvertrag", ed. Duncker & Humboldt-Berlin, 2009, 475 pag.) au fost preluate ad-literam sau cu minime modificari, din alte surse.

Universitatea din Bayreuth i-a retras titlul de doctor, dupa scandalul de plagiat. Procuratura din Hof (Bavaria), care s-a ocupat de caz, a comunicat in 23 noiembrie ca drepturile de autor au fost incalcate in 23 de pasaje din lucrare. Deoarece pagubele aduse prin plagiat au fost insa "doar marginale", iar foloasele materiale trase de Guttenberg de pe urma titlului sau de doctor la fel, urmarirea penala a incetat prin plata de catre acuzat a sumei de 20.000 de euro, in folosul unei organizatii cu scop caritabil, mai precis a Fundatiei Germane pentru ajutor in cazuri de cancer la copii.

In asteptarea rezultatului anchetei, Karl-Theodor Freiherr zu Guttenberg si intreaga sa familie s-au mutat in SUA. In luna septembrie, presa germana a scris despre faptul ca Guttenberg a primit un post de conducere al unui forum de dialog transatlantic initiat de Center for Strategic and International Studies, un thinktank din Washington. In luna noiembrie, Gutenberg a luat parte la Halifax International Security Forum, din Canada. La acest forum televizat, el a vorbit despre "criza conducerii politice din cadrul UE".

In 29 noiembrie, la editura Herder i-a aparut cartea "Mai intai esuat". Cartea se bazeaza pe un amplu interviu pe care i l-a luat lui Guttenberg redactorul-sef al publicatiei Die Zeit, Giovanni di Lorenzo. In trei zile, cele 80.000 de exemplare tiparite la prima editie a cartii lui Guttenberg au fost epuizate.

Dupa cum se vede, fanii lui Gutti n-au fost prea tare impresionati nici de scandalul de plagiat, nici de alte scandaluri care i-au insotit cariera de ministru: bombardamentul aerian de la Kunduz soldat cu victime civile, in care au fost implicati si militari germani, sau scandalul abuzurilor sexuale de pe nava-scoala Gorch Fock.

In presa germana a saptamanii trecute, comeback-ul politicianului bavarez a fost mediatizat ca si cel al unui star. Ceea ce nu e de mirare, caci deja se fac cartile la partide, pentru propunerea de candidati la alegerile parlamentare din 2013. Gutti cazuse, pentru unii, din carti. Acum, cu sprijin transatlantic si pe Internet, s-ar putea sa nu se stie. Intr-un interviu luat de publicatia Tagesspiegel unei foste colege de Uniune, ministrul familiei Kristina Schröder, aceasta a declarat despre Guttenberg: "A avut cateva succese politice mari. Insa cu siguranta ca ne descurcam si fara el".