Vicepremierul britanic Nick Clegg s-a declarat, duminica, foarte dezamagit de rezultatul summitului UE de vineri afirmand ca decizia de utilizare a dreptului de veto este daunatoare Marii Britanii si ca ar putea sa marginalizeze Regatul, titreaza Reuters. Vicepremierul britanic a adaugat ca nu se va face un referendum prin care sa se decida daca Marea Britanie paraseste Uniunea.

Nick CleggFoto: Reuters

"Sunt foarte dezamagit de rezultatul summitului de saptamana trecuta, tocmai pentru ca eu consider ca acum exista pericolul ca Marea Britanie sa fie izolata si marginalizata in Uniunea Europeana. Nu cred ca acest lucru este benefic pentru locurile de munca, din City [n.r. City-ul londonez, cartierul financiar aflat in inima economiei britanice] sau din alta parte, nu cred ca este benefic pentru cresterea economica sau pentru familiile de pe tot intinsul tarii", a declarata acesta pentru BBC. Clegg a adaugat ca va face "tot ce poate pentru a se asigura ca acest pas inapoi nu devine o diviziune permanenta".

Vicepremierul a afirmat ca a fost anuntat de veto printr-un apel telefonic al lui Cameron, facut cu putin timp inaintea conferintei de presa in care premierul britanic a anuntat pozitia Marii Britanii cu privire la modificarea tratatelor UE. Intrebat cum a reactionat, Clegg a afirmat: "I-am spus ca acest lucru este daunator Marii Britanii. Am facut clar faptul ca este de neconceput pentru mine sa salut aceasta decizie."

Clegg a negat ca alianta de la guvernare ar fi in pragul colapsului. "Ar fi si mai rau pentru noi, ca tara, daca guvernul de coalitie s-ar destrama. Acest lucru ar crea un dezastru economic pentru tara intr-un moment de mare incertitudine economica", a afirmat liderul Partidului Democrat Liberal, Nick Clegg.

Clegg i-a criticat pe unii membri ai Partidului Conservator, principala forta a coalitiei, care doresc retragerea Marii Britanii din UE, insa a acuzat si "intransigenta" franceza si germana pentru pozitia dificila in a care a fost pus premierul David Cameron.

"O Mare Britanie care paraseste UE ar fi considerata irelevanta de catre Washington si ar fi vazuta ca un pigmeu in lume, cand eu vreau sa stam drepti si sa conducem", a declarat Clegg pentru BBC TV.

Declaratiile lui Clegg vin la mai putin de o zi dupa ce vicepremierul a lasat sa se inteleaga ca sustine solicitarile facute de Cameron pentru obtinerea unor garantii "modeste si rezonabile" ca interesele britanice vor fi protejate, in ciuda unor pareri diferite ale unor colegi de partid.

Citeste si: