​O dieta populara bazata pe grasimi a facut ca norvegienii sa cumpere toata cantitatea de unt din magazine, provocand o posibila criza culinara in tara nordica inainte de sarbatorile de iarna, transmite The Vancouver Sun, citand un material al agentiei Reuters. Oficialii au afirmat ca vanzarile de unt au crescut brusc cu 20% in octombrie si cu 30% in noiembrie, iar pe site-urile de licitatii, o bucata de unt de 250 de grame se vinde cu 13 dolari, de patru ori pretul normal.

Potrivit informatiilor, intreaga cantitate de unt din tara a fost cumparata de norvegieni, in mare parte ca rezultat al unei diete cu un continut scazut de carbohidrati, care a devenit extrem de populara in Norvegia. Regimul respectiv presupune un aport mai mare de grasimi.

"Vanzarile pur si simplu au crescut dintr-odata, cu 20% in octombrie, apoi 30% in noiembrie", a declarat Lars Galtung, director de comunicare la TINE, cea mai mare cooperativa agricola din tara.

Potrivit informatiilor, o vara ploioasa care a redus calitatea hranei pentru animale si a scazut cantitatea de lapte cu 25 de milioane de litri a limitat deja rezervele de unt.

"Norvegienii nu se tem de grasimile naturale, le plac untul si smantana produse aici", a declarat Galtung pentru Reuters.

"Criza untului" care afecteaza Norvegia a provocat reactii diferite in tara nordica, unde sarbatorile de Craciun sunt cunoscute pentru biscutii si alte produse traditionale pregatite cu ajutorul untului.

Pe site-urile de licitatii, o bucata de unt de 250 de grame se vinde cu 13 dolari, de patru ori pretul normal. Mai multi adepti ai teoriei conspiratiei au afirmat ca Guvernul de la Oslo a decis sa ofere o parte din rezervele de petrol ale tarii in schimbul untului.

In plus, norvegienii nu pot conta nici pe importurile de unt din Danermarca, din cauza taxelor mari existente in Norvegia, singura tara nordica ce nu face parte din Uniunea Europeana.