Irlanda ar putea sa organizeze un referendum in legatura cu "pactul bugetar" convenit de liderii Uniunii Europene in noaptea de joi spre vineri, la Bruxelles, a anuntat ministrul pentru Afaceri Europene de la Dublin, citat de Reuters. Pactul prevede o inasprire semnificativa a disciplinei in zona euro.

"As spune ca sunt sanse de 50% (n.red. pentru organizarea referendumului) si vom studia detaliile planului in urmatoarele cateva saptamani", a declarat Lucinda Creighton.

Ministrul a adaugat ca se asteapta ca Banca Centrala Europeana sa actioneze mai decisiv in saptamanile urmatoare in legatura cu programul de achizitionare a bondurilor: "Va exista o nevoie continua ca BCE sa fie pro-activa pe piata, pentru a continua sa incerce si sa stabilizeze moneda euro".

Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord, joi noapte, asupra principiului unui "pact bugetar" care sa prevada o inasprire semnificativa a disciplinei in zona euro, potrivit unor surse diplomatice. Noul acord de intarire a disciplinei fiscale din zona euro va fi semnat de catre cele 17 state membre Eurozone, alaturi de alte sase tari non Euro (Romania, Polonia, Bulgaria, Danemarca, Letonia si Lituania), a declarat presedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy.