Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, acuzat de slabiciune in materie de securitate nationala de catre adversarii sai republicani, a ripostat dur, joi, cerandu-le acestora "sa-l intrebe pe Osama bin Laden" despre politica sa externa, relateaza AFP.

"Intrebati-l pe Osama bin Laden si pe cei 22 din 30 de lideri Al-Qaida care au fost eliminati daca practic o politica de conciliere. Sau pe oricine a mai ramas acolo, intrebati-i despre asta", a reactionat Obama in timpul unei conferinte de presa, dupa ce a fost intrebat despre criticile aduse la adresa sa de candidatii republicani pentru investitura la Casa Alba.

De la inceputul administratiei Obama, in ianuarie 2009, Statele Unite si-au intensificat campania lor de eliminare a liderilor gruparilor islamiste, prin bombardamente cu drone in zonele tribale din Pakistan si prin raiduri de tip comando, precum cel care a dus la uciderea lui Osama bin Laden, pe 2 mai, nu departe de Islamabad, la aproape 10 ani de atentatele de la 11 septembrie.

Cu toate acestea, candidatii republicani si-au inasprit criticile la adresa politicii externe a lui Obama, acuzandu-l de slabiciune vizavi de Iran si de lipsa de sprijin fata de Israel.

Unul dintre acestia, Rick Santorum, chiar l-a comparat, miercuri, pe Obama cu responsabilii politici care au incercat sa negocieze cu Adolf Hitler inaintea celui de-al doilea razboi mondial.

"Pentru fiecare criminal si huligan, pentru fiecare radical islamist, el (Obama) n-a aratat decat conciliere... Am mai vazut asta inaintea celui de-al doilea razboi mondial", a spus Santorum.