Femeilor din marina britanica li se va permite, pentru prima data, sa lucreze la bordul submarinelor operate de Royal Navy, a anuntat joi, la Londra, ministrul britanic al Apararii, Philip Hammond, potrivit AFP.

Primele recrutate, femeile-ofiter, se vor imbarca la bordul submarinelor cu propulsie nucleara din clasa Vanguard incepand cu sfarsitul anului 2013.

Acestea vor fi urmate de femeile-marinar, in 2015. Incepand cu aceasta data, femeile vor putea, de asemenea, sa serveasca pe submarinele de noua generatie Astute.

"Noi acordam o mare importanta istoriei si traditiilor noastre, dar nu vom fi scalvi", a declarat ministrul britanic odata cu anuntul acestei decizii, subliniind ca Marina Regala a fost intotdeauna "in linia intai a inovatiei".

Adoptarea acestei masuri vine dupa o expertiza efectuata timp de 18 luni de marina britanica, in care au fost evaluate implicatiile juridice, sociale, tehnice, financiare si practice, precum si cele privind sanatatea.

Femeile au fost tinute pana acum departe de submarine in special din cauza temerilor cu privire la nivelul ridicat de dioxid de carbon, deosebit de nociv pentru organismul feminin.

Insa cercetarile efectuate de Institutul britanic de medicina navala au concluzionat ca aceste masuri de precautie au fost nefondate.

Au existat totodata ingrijorari cu privire la faptul ca marina s-ar putea confrunta cu scandaluri sexuale, personalul de pe submarine petrecand si luni de zile sub ape.

Femeile servesc in marina britanica din 1990, in prezent aproximativ 9% din personal fiind de sex feminin.

Statele Unite au autorizat anul trecut prezenta femeilor la bordul submarinelor. Acest lucru ramane, in schimb, inca interzis in Franta.