Premierul rus Vladimir Putin a acuzat-o joi pe Hillary Clinton, sefa diplomatiei americane, ca "a dat semnalul de plecare" al contestarii rezultatelor alegerilor legislative de duminica si a sustinut ca opozantii actioneaza "cu sprijinul" Washingtonului, relateaza AFP.

Vladimir Putin adresandu-se parlamentului rusFoto: Reuters

Clinton "le-a dat anumitor activisti din interiorul tarii, ea le-a dat semnalul. Ei au auzit semnalul si cu sustinerea Departamentului de Stat au inceput munca activ", a spus omul forte al Rusiei.

"Intelegem cu totii ca o parte dintre organizatorii (manifestatiilor) actioneaza potrivit unui scenariu comun", a continuat fostul agent KGB.

"Dar stim de asemenea ca in tara noastra oamenii nu vor ca situatia sa evolueze asa cum s-a intamplat in Kirghistan sau nu cu mult timp in urma in Ucraina", a adaugat el, evocand revolutiile din cele doua foste republici sovietice din 2005 si 2004, cazuri in care Moscova a acuzat de asemenea interventia occidentalilor.

"Nimeni nu crea haosul", a subliniat Putin, care si-a anuntat deja intentia de a reveni la Kremlin, dupa alegerile prezidentiale din martie 2012.

Vladimir Putin a afirmat ca opozitia are dreptul sa se exprime, inclusiv prin manifestatii, dar orice incalcare a legii va fi pedepsita.

"Daca oamenii actioneaza in respectul legii, trebuie sa le acordam dreptul de a-si exprima opiniile", a spus Putin. "Dar daca cineva incalca legea, atunci fortele de ordine si puterea trebuie sa ceara respectul legii prin toate mijloacele legitime", a spus acesta, in conditiile in care mii de rusi au manifestat dupa alegerile legislative de duminica.

Sute de persoane au fost arestate in cadrul protestelor opozantilor, dispersate fara menajamente de fortele de ordine la Moscova si la Sankt Petersburg. Numerosi oameni, printre care mai multi lideri ai opozitiei, au fost condamnati la pedepse de pana la 15 zile de inchisoare.