Fostul guvernator democrat din Illinois, Rod Blagojevich a fost condamnat miercuri la 14 ani de inchisoare pentru incercarea de a vinde locul de senator lasat vacant de Barack Obama, dupa castigarea alegerilor prezidentiale din SUA in 2008, relateaza AFP.

Rod BlagojevichFoto: Reuters

"Raul facut in acest caz nu poate fi masurat in bani sau bunuri. Increderea poporului fata de stat a fost zdruncinata", a declarat judecatorul James Zagel. "Nu am intentionat sa incalc legea", a declarat Rod Blagojevich, recunoscand ca a gresit cand s-a agatat de postul sau, in ciuda acuzatiilor care ii erau aduse. Blagojevich a fost destituit din functie in luna ianuarie 2009, pentru fapte de coruptie.

Blagojevich, in varsta de 54 de ani, a fost gasit vinovat in luna iunie de 17 capete de acuzare din cele 20, inclusiv de acuzatia ca a incercat sa vanda locul de senator al lui Barack Obama, cerand in schimb functii de top sau posturi foarte bine platite pentru el si sotia lui.

Barack Obama a demisionat din Senat dupa castigarea alegerilor prezindetiale din 2008. Cu toate acestea, in cazul vacantarii postului, guvernatorul statului in cauza desemneaza un nou senator pana la urmatoarele alegeri.

Fostul guvernator Illinois, destituit la 29 ianuarie 2009, a fost arestat in luna decembrie 2008. Procurorii l-au inregistrat pe guvernatorul democrat in timp ce se refera la Obama cu apelativul "mother f***er" si afirma ca vrea bani in schimbul numirii inlocuitorului lui Obama in Senatul de la Washington. "Sa o fac pentru nimic? F**k him", declara Blagojevich intr-o conversatie cu sotia sa Patti si consilierii sai apropiati.