Un important grup international pentru protejarea mediului, Global Witness, se retrage din procesul care garanteaza ca diamantele nu provin din zonele de conflict, adaugand ca Procesul Kimberly nu a evoluat suficient pentru a putea "sa dezvaluie si sa arate legaturile clare intre diamante, violenta si tiranie", scrieCNN.

Diamante provenite din AfricaFoto: Reuters

Grupul de campanie Global Witness a facut parte timp de noua ani din protocolul "Kimberley Process", initiat pentru a certifice faptul ca pietrele pretioase nu sunt "diamante insangerate".

"Nu am luat aceasta decizie cu usurinta, dar suntem de parere ca am ajuns intr-un moment in care, daca vom continua sa participam, dam fara sa vrem legitimitate unui sistem care nu spune adevarul oamenilor in comertul cu diamante", a anuntat Mike Davis.

Decizia grupului vine ca urmare a vanzarii controversate a unui lot de diamante din depozitele Marange din Zimbabwe, unele dintre ele fiind detinute de firme asociate cu partidul presedintelui Robert Mugabe.

Davis a declarat ca guvernul Mugabe trebuie sa se bazeze pe veniturile provenite din vanzarea diamantelor, din cauza presiunilor internationale intense.

"Diamantele reprezinta o mana cereasca pentru ei si un blestem pentru restul populatiei din Zimbabwe", a mai spus Mike Davis.

"Kimberley Process" este o un protocol intre mai multe guverne si companii miniere care se ocupa cu eliminarea traficului de diamante care finanţează diverse războaie civile în lume. Organizatia a descoperit, încă din 2006, abuzuri militare grave şi crime în minele de exploatare din Zimbabwe.

Zimbabwe detine unul dintre cele mai mari depozite de diamante din lume si a promis, prin semnatarea protocolului, ca nu va cumpara sau vinde diamante care nu au fost certificate de Procesul Kimberly ca fiind de provenienta legala.

In iulie 2010, Zimbabwe a primit permisiunea de a vinde diamante pe pietele internationale, cu conditia ca acestea sa nu provina din zonele de conflict. Zimbabwe a mai primit in trecut interdictia de a exporta diamante, insa presedintele Robert Mugabe, in varsta de 87 de ani, a anuntat atunci ca va vinde pietrele pretioase si fara autorizatia necesara.