​Protestele impotriva fraudarii alegerilor in favoarea partidului Rusia Unita, condus de premierul Vladimir Putin, au continuat in seara zilei de miercuri, raspandindu-se si in exclava rusa Kaliningrad, informeaza RIA Novosti. Potrivit declaratiilor politiei, au fost arestati in jur de 90 de manifestanti din Moscova si din Sankt Petersburg.

Foto:
  • Click pe fotografie pentru o fotogalerie cu a treia zi de proteste din Rusia

Circa 500 de persoane s-au adunat, miercuri, in centrul metropolei Sankt Petersburg. Manifestantii, in mare parte tineri, au scandat "Rusine!", titreaza Reuters. 70 de persoane au fost retinute de politie.

O manifestatie de dimensiuni mai mici a avut loc in Moscova unde 20 de persoane au foat arestate pentru organizarea unui protest ilegal, a declarat un purtator de cuvant al politiei ruse. La protest au participat in jur de 30 de persoane, carora li s-au adaugat cateva zeci de jurnalisti.

Fortele de ordine au blocat, pe seara, Piata Revolutiei, si au impins reporterii. potrivit Reuters, politistii au anuntat, prin portavoce: "Onorati cetateni, va rugam sa nu va opriti; continuati-va drumul pentru a nu-i stanjeni pe altii". Trei tineri au inceput sa strige, langa o intrare de metrou, "Vrem alegeri libere!", insa politia i-a condus catre unul dintre autobuzele si camioanele parcate pe strazile apropiate.

Un al treilea protest a avut loc in exclava rusa de la Marea Baltica Kaliningrad. Potrivit politiei, la acesta au participat circa 150 de persoane. Organizatorii sustin ca numarul manifestantilor s-a apropiat de 1000.

Protestele impotriva fraudarii alegerilor au intrat, miercuri, in cea de a treia zi.

In jur de 20.000 de persoane au anuntat, prin intermediul retelelor de socializare, ca vor participa la protestul autorizat, de sambata, organizat in Piata Revolutiei din Moscova. Publicatia ruseasca New Times a scris, miercuri, citand surse din administratie, ca piata va fi inchisa, "pentru reparatii", inaintea zilei de sambata.

Cel mai mare protest impotriva fraudarii alegerilor legislative din Rusia a avut loc luni, cand circa 5000 de persoane au manifestat in centrul capitalei rusesti.

Circa 1000 de manifestanti au fost arestati incepand cu ziua de duminica.

Context

Mai multe clipuri video, in care apar imagini cu supraveghetori dati afara din centre de vot, au fost postate pe internet. Comentand pe marginea lor, presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat, marti, ca acestea nu sunt dovezi plauzibile. Presedintele rus a cerut Comisiei Electorale Centrale sa ancheteze posibilele cazuri de frauda in timpul alegerilor legislative de duminica, dupa ce mai multi protestatari si OSCE au cerut investigatii independente, potrivit RIA Novosti.

Mai multe tari, intre care si SUA, si-au exprimat ingrijorarea referitoare la cazurile presupuse de frauda, insa Medvedev a raspuns marti spunand ca sistemul politic din Rusia nu este "problema" occidentalilor.

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a afirmat, miercuri, ca liderii rusi ar trebui sa recunoasca faptul ca alegerile au fost fraudate si sa organizeze un nou scrutin. Gorbaciov a atentionat ca autoritatile vor fi discretate si situatia se va agrava daca opinia publica nu este luata in considerare.

Citeste si: