​Autoritatile din Mexic au deconspirat un plan international care il viza pe unul dintre fiii lui Muammar Gaddafi, Saadi, informeaza Reuters, acesta urmand sa intre in tara folosind nume si acte false.

Saadi GaddafiFoto: Reuters

O canadianca, un danez si doi mexicani au fost arestati pe 10 si 11 noiembrie dupa ce autoritatile mexicane au descoperit ca acestia urmau sa-i aduca pe Saadi Gaddafi, aflat momentan in Niger, dar si pe familia sa, in Mexic cu ajutorul unor acte false si zboruri private.

Oficialii din Mexic au aflat de planurile retelei in luna septembrie. Membrii retelei urmau sa-i stabileasca pe Saadi Gaddafi si pe familia acestuia in apropierea statiunii turistice Puerto Vallarta de pe coasta Pacificului, potrivit informatiilor furnizate de ministrul de interne Alejandro Poire.

In asteptarea familiei fostului dictator libian, reteaua criminala a cumparat cateva proprietati pe teritoriul Mexicului si a deschis mai multe conturi bancare. De asemenea, complicii au folosit o ruta de zboruri intre Statele Unite, Canada, Kosovo si Orientul Mijlociu pentru a stabili o ruta finala de zbor si pentru a organiza logistica pentru sosirea lui Saadi, a mai declarat ministrul mexican de interne.

Conform planului pus la cale de membrii retelei, Saadi trebuia sa aiba o identitate falsa, om de afaceri si fost jucator de fotbal, iar impreuna cu familia sa ar fi urmat sa ajunga in Punta Mita, o zona luxoasa situata la aproximativ 40 de kilometri de Puerto Vallarta.

La fel ca ceilalti membri ai familiei Gaddafi, Saadi are interdictie de a calatori, iar bunurile sale au fost inghetate de Consiliul de Securitate al ONU, la inceputul violentelor din Libia.

Interpolul a emis o alerta de grad ridicat prin care solicita statelor membre sa-l aresteze pe fiul dictatorului in cazul in care acesta se afla pe teritoriul lor, in vederea extradarii.