Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a decis marti sa acorde despagubiri in valoare de 15.000 de euro unui cetatean moldovean care a participat la protestele din 7 aprilie 2009 si care a sustinut ca a fost batut de politisti, anunta Mediafax, citand Pro Tv Chisinau. Andrei Taraburca a declarat in fata justitiei ca a fost luat de pe strada de politisti la 7 aprilie 2009, in timp ce voia sa se urce intr-un taxi. Tanarul, in varsta de 23 de ani, sustine ca a fost dus de trei politisti la comisariatul din sectorul Botanica, unde a fost inchis intr-o celula si batut pana a lesinat. Este pentru prima data cand CEDO condamna Republica Moldova la despagubiri intr-un caz legat de evenimentele din aprilie 2009.

Andrei Taraburca a povestit ca, dupa ce a fost batut de politisti pana a lesinat la comisariatul din sectorul Botanica, a fost transferat la comisariatul general, unde a fost supus unei expertize medico-legale. Desi el sustine ca leziunile sale erau vizibile cu ochiul liber, medicii nu au depistat urme de violenta, tanarul fiind mutat apoi la penitenciarul 13.

In Republica Moldova, Andrei Taraburca a pierdut toate procesele in acest caz, iar apoi s-a decis sa depuna o plangere la CEDO. Dupa aproape doi ani, instanta a decis ca acesta a fost intr-adevar maltratat in aprilie 2009, iar Curtea a obligat statul sa ii plateasca tanarului despagubiri in valoare de 15.000 de euro.

In urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, sute de persoane s-au plans ca au fost batute de politisti. Conducerea de atunci a Ministerului de Interne a negat ca cineva ar fi fost arestat. In plus, niciun politist si niciun oficial moldovean nu au fost pedepsiti de instantele nationale.