Reculul inregistrat de premierul Vladimir Putin si acuzatiile de fraude la alegerile legislative de duminica au relansat opozitia din Rusia, care a demonstrat luni seara, pentru prima oara, ca este in stare sa mobilizeze mii de oameni la Moscova, relateaza AFP.

UPDATE Ora 17,30 Politia rusa a arestat marti seara aproximativ o suta de simpatizanti ai opozitiei, printre care si fostul vicepremier Boris Nemtov, care incercau sa organizeze un miting in centrul Moscovei, in semn de protest fata de victoria partidului lui Vladimir Putin in alegerile legislative.

Politia nu intervine insa impotriva militantilor pro-putere, mult mai numerosi si adunati in cealalta parte a pietei. Cateva zeci de opozanti au fost inchisi in camioane ale politiei.

In cursul acestei seri, opozantii au incercat sa organizeze un nou protest, dar fortele speciale ale ministerului de Interne au ocupat deja pozitii pe strazile din oras.

Premierul Vladimir Putin a declarat marti ca reculul inregistrat de Rusia Unita era inevitabil, avand in vedere criza economica mondiala.

"Da, exista pierderi si ele erau inevitabile", a spus Putin, citat de agentiile rusesti, in cadrul unei intalniri cu lideri ai partidului.

"Ele erau inevitabile pentru orice forta politica, mai ales daca ea isi asuma responsabilitatea situatiei din tara timp de mai multi ani", a continuat acesta.

"In conditiile actuale, este un rezultat bun. Stim ce se intampla in tarile in care economia si sectorul social ni se pareau stabile nu cu mult timp in urma. Milioane de oameni ies in strada", a adaugat Putin.

O manifestatie de o amploare fara precedent a avut loc luni seara la Moscova, datorita unei mobilizari care s-a facut esential gratie retelelor sociale: mii de rusi s-au adunat in centrul capitalei pentru a denunta o "farsa" electorala si scandand "Rusia fara Putin".

Primaria a autorizat un miting al opozitiei radicale Solidarnost la care urmau sa participe 300 de persoane, dar intre 2.000 si 10.000 de rusi au venit sa manifesteze, o mobilizare inedita pentru Moscova de ani de zile.

Cele mai recente manifestatii masive, cu sute de mii de persoane, dateaza de la inceputul anilor 1990. Doar un nucleu dur de militanti au participat la proteste in ultimii ani.

Printre manifestantii de luni seara, in cea mai mare parte tineri, cei mai multi au spus ca participa pentru prima oara la astfel de proteste.

"Este cea mai importanta manifestare a opozitiei in acesti ultimi zece ani. Oamenii nu mai pot, nivelul de iritare si de neincredere fata de putere depaseste limitele", a declarat Boris Nemtsov, fost ministru si unul dintre organizatorii adunarii.

"Internetul a jucat un rol colosal pentru aceasta manifestatie", a adaugat acesta.

Canalul independent de televiziune pe internet Dojd a vorbit de o "revolutie Facebook" in timp ce televiziunile oficiale au trecut evenimentul sub tacere.

Luate pe nepregatite de amploarea manifestarii, fortele de ordine au intervenit dupa ce protestatarii au strapuns un cordon al politiei.

Bloggerul anticoruptie Alexei Navalny si alti 300 de opozanti au fost arestati. Unul dintre liderii Solidarnost, Ilia Iashine, a fost condamnat marti la 15 zile de inchisoare.

Aceste arestari au provocat un nou val de proteste pe web. Peste 300 de persoane au reactionat pe blogul lui Alexei Navalny, discutand despre un nou protest pentru marti.

Pe reteaua sociala ruseasca VKontakte.ru, peste 5.000 de persoane au raspuns la un apel de proteste incepand cu ora 19,00 (15.00 GMT) marti, in piata Triumfalnaia, loc traditional pentru manifestatiile opozitiei radicale.

Cateva mii de tineri, partizani ai partidului aflat la putere, au primit autorizatia de a manifesta marti intr-o piata apropiata de Kremlin, pentru a-si exprima sprijinul fata de Vladimir Putin si Dmitri Medvedev.

Acesta din urma, cap de lista al partidului Rusia Unita, care a pierdut 15 puncte, sub 50%, la alegerile de duminica, a facut obiectul unor comentarii insultatoare pe pagina sa de Twitter.

Site-ul ONG-ului rusesc Golos, care facea un recensamant al fraudelor si presiunilor, gratie unei retele de corespondenti din Rusia si a marturiilor internautilor, a devenit inaccesibil in urma atacurilor cibernetice, in ziua votului, ca si mass-media partenere.

Golos a acuzat serviciile secrete rusesti ca s-ar afla in spatele acestor atacuri cibernetice.