O moneda aruncata in palaria unui cersetor poate fi un gest de caritate costisitor in capitala Lituaniei. Autoritatile din Vilnius au introdus recent o interdictie privind cersetoria care nu ii pedepseste doar pe cei care cersesc, dar si pe cei care dau bani cersetorilor. Amenzile pot ajunge pana la 2.000 de litas, adica aproape 600 de euro.

Grupurile pentru drepturile omului spun ca interdictia ii va arunca in mizerie pe tot mai multi nevoiasi, intr-una din tarile cele mai sarace din Europa, odata cu venirea iernii si in contextul tulburarilor economice care se raspandesc pe intreg continentul. Ca si alte tari ale UE, Lituania a pus in aplicare masuri dure de austeritate care dau o lovitura grea oamenilor fara adapost, scrie Associated Press.

"Cersitul este un drept al omului", a declarat Linas Kukuraitis, directorul asociatiei catolice de caritate Caritas. "Au fost intotdeauna unii care au cerut si unii care i-au ajutat..".

Dar, primarul orasului Vilnius, Arturas Zuokas, spune ca masura ii va ajuta pe cersetori sa gaseasca modalitati mai durabile pentru a-si duce existenta. "Oferirea de bani oamenilor strazii este un gest gresit", a declarat Zuokas. "Prin aceasta ii vom condamna sa ramana acolo pentru totdeauna".

Decizia a intrat in vigoare saptamana trecuta, dar politia locala din Vilnius nu a dat deocamdata amenzi. Celor nevoiasi le sunt date numerele de telefon si adresele centrelor de adapost si asociatiilor de caritate.

Caritas estimeaza ca in capitala lituaniana sunt 10. 000 de cersetori la o populatie de aproape 550.000 de locuitori.