Cateva mii de persoane au protestat, luni, in centrul Moscovei impotriva modului in care s-au derulat alegerile parlamentare de duminica in urma carora partidul premierului rus, Vladimir Putin, a obtinut majoritatea in Duma de stat, titreaza Reuters. Manifestantii au scandat "Revolutie!" si au cerut demisia premierului, acuzand autoritatile de fraudarea alegerilor.

Foto:
  • Click pe poza pentru o fotogalerie cu protestele din Rusia

Protestul, organizat de miscarea de opozitie Solidaritatea, pare sa fie unul dintre cele mai mari actiuni de acest tip organizate de opozitie, care au avut loc in Rusia ultimilor ani. Potrivit agentiei de stiri Ria Novosti, numarul manifestantilor s-a ridicat la circa 5.000. Estimarile politiei sustin ca multimea a fost compusa din circa 2.000 de persoane. Mitingurile opozitiei din Moscova rar atrag mai mult de 500 de persoane, scrie agentia rusa.

Manifestantii adunati, in pofida ploii, pe un bulevard din centrul metropolei, au denuntat scrutinul electoral ca fiind rusinos si au strigat "Rusia fara Putin!". Accesul manifestantilor pe alte strazi mari ale capitalei rusesti a fost oprit de un cordon de politie. Mai multe persoane au fost retinute. Potrivit Ria Novosti, printre acestea se numara si blogerul Aleksei Navalni, cunoscut pentru campania anti-coruptie pe care a desfasurat-o in Rusia.

Peste 300 de manifestanti, printre care si blogger-ul Alexei Navalni, au fost arestate luni seara la Moscova, in momentul in care au incercat sa organizeze un mars de protest impotriva rezultatului alegerilor legislative de duminica, transmite AFP.

Protestatarii au lansat un apel fortelor de ordine cerandu-le "sa fie de partea poporului".

Cateva zeci de manifestanti au reusit sa evite cordonul politiei si s-au indreptat catre Kremlin. Fortele de ordine au arestat mai mult de 30 de persoane in apropiere de Kremlin, urcandu-i in autobuze.

Protestele continua la Lubianka, in apropierea sediului Serviciului Federal de Securitate, insa numarul manifestantilor s-a diminuat considerabil, scrie agentia rusa.

Proteste asemanatoare au avut loc si in Sankt Petersburg unde manifestantii au organizat luni, prin retelele de socializare, un miting neautorizat. In urma actiunii, mai multi protestatari au fost arestati.