Un grup de activisti Greenpeace a reusit luni sa intre intr-o centrala nucleara din Franta, a confirmat politia locala, citata de AFP. Intr-un comunicat de presa, organizatia a anuntat ca unii dintre membrii sai au intrat in centrala de la Nogent-sur-Seine, aflata la circa 95 km sud-est de Paris, pentru "a raspandi mesajul ca nu exista un asemenea lucru precum energie nucleara sigura".

Opt activisti au intrat in centrala, a declarat o sursa din politia franceza, care a adaugat ca unii dintre protestatari au fost deja arestati.

"Un grup de militanti a reusit sa se urce pe acoperisul unuia dintre reactoare, unde a desfasurat un banner pe care scrie: Nu exista energie nucleara sigura", a precizat un purtator de cuvant al Greenpeace, Axel Renaudin.

"Scopul actiunii a fost acela de a arata vulnerabilitatea instalatiilor nucleare franceze si cat de usor e sa ajungi in inima reactorului", a spus Sophia Majnoni, un expert nuclear al Greenpeace.

Ea a denuntat un audit al securitatii centralelor nucleare realizat de Guvernul de la Paris, afirmand ca e vorba de "un exercitiu de comunicare care nu ia in considerare riscurile identificate deja in trecut si nu invata lectiile de la Fukushima”, centrala nucleara japoneza care a fost grav afectata de cutremurul si valul tsunami din martie 2011.

Centrala de la Nogent-sur-Seine, operata de EDF, a fost aleasa de Greenpeace “deoarece este cea mai apropiata de Paris", a anuntat organizatia ecologista.