Prim-ministrul italian Mario Monti a anuntat duminica ca a renuntat la salariul sau de presedinte al Consiliului si de ministru al economiei, informeaza AFP, dupa adoptarea unui plan anticriza cu masuri draconice ce urmeaza sa scoata Italia din criza.

Mario MontiFoto: Reuters

"In momentul in care ceri sacrificii tuturor cetatenilor, este de datoria mea de a renunta la salariul de presedinte al Consiliului si de ministru al Economiei si Finantelor", a anuntat Monti, cu ocazia unei conferinte de presa.

Mario Monti a adoptat un plan anticriza in valoare de 20 de miliarde de euro

Guvernul italian a adoptat duminica o serie de masuri draconice care se ridica la "aproximativ 20 de miliarde de euro" pana in 2014, in timp ce peste 10 miliarde de euro vor fi investiti in relansarea economica a tarii, potrivit unui comunicat de presa. Astfel, noile masuri de austeritate ii vor permite Italiei sa revina la un echilibru bugetar pana in 2013.

Noul plan prevede o crestere a impozitelor pe bunurile imobiliare, o taxa pe bunurile de lux (masini de mare capacitate cilindrica, barci, avioane) si masuri impotriva evaziunii fiscale.

Guvernul italian prevede, de asemenea, cresterea varstei de pensionare, iar pensiile vor fi calculate in functie de numarul de ani lucrati si nu pe baza ultimului salariu primit.