​Partidul de centru-stanga al primarului din Ljubljana, Zoran Jankovic, se afla in fruntea alegerilor parlamentare anticipate din Slovenia, potrivit unui sondaj exit-poll realizat duminica, dupa cum anunta AFP. Intrucat era asteptata o victorie a conservatorilor, rezultatul alegerilor de duminica a reprezentat o supriza.

Zoran JankovicFoto: Reuters

Partidul Slovenia Pozitiva, care a fost infiintat in urma cu doua luni special pentru aceste alegeri, a strans 29,1% din voturi, in timp ce Partidul Democrat Sloven, condus de fostul prim-ministru Janez Jansa, a obtinut 26,5% din voturile alegatorilor. Premierul social-democrat Borut Pahor, al carui guvern a fost rasturnat in luna septembrie, a adunat 10,8% din voturi, conform sondajelor publicate de televiziunea publica.

Rezultatele partiale sunt asteptate duminica seara. Daca aceasta tendinta continua, liderul opozitiei, Janez Jansa, in varsta de 53 de ani, ar inregistra un regres considerabil, dupa ce sondajele ii aratau victorios in aceasta campanie.

Cine este Zoran Jankovic?

Primarul din Ljubljana, care este castigatorul surpriza al alegerilor legislative anticipate din Slovenia, este un milionar de centru-stanga, care a pornit initial ca om de afaceri inainte de a se lansa cu succes in politica.

Jankovic este un apropiat al presedintelui Sloveniei, Milan Kican, fiind perceput ca un om de stanga, usor populist. Milionarul sloven detine una dintre cele mai mari averi din tara si a declarat in nenumarate randuri ca "inima sa se afla in stanga, iar portofelul in dreapta". Zoran Jankovic se prezinta mai mult ca un antreprenor decat ca un om politic.

Victoria primarului Ljubljanei in fata liderului opozitiei, Janez Jansa, este neasteptata. In urma unui sondaj publicat vineri, avansul lui Janez Jansa fata de Jankovic s-a redus semnificativ, acesta fiind suspectat de coruptie in legatura cu afaceri imobiliare suspecte.