In Rusia, miliardarii apar ca ciupercile dupa ploaie. Cu toate acestea, vremurile in care oligarhii dictau politica Moscovei au trecut. Multi au tras invataminte din "lectia Hodorkovski" si s-au retras. Cei care se implica, totusi, o fac mai discret. Tandemul Putin-Medvedev a avut grija sa le scurteze aripile, scrie Deutsche Welle.

Medvedev si PutinFoto: Agerpres

Ati auzit vreodata de Vladimir Lissin? Este cel mai bogat om din Rusia, a carui avere a fost de curand estimata la 24 de miliarde de dolari americani. Dar proprietarul gigantului siderurgic NLMK nu este cunoscut nici in Rusia, nici in strainatate. Lissin evita aparitiile publice si nu pare a avea ambitii politice.

Conform listei "Forbes", pe locul al treilea in Rusia se situeaza Mihail Prochorov, cu o avere de aproximativ 18 miliarde de dolari. In vara acestui an, omul de afaceri a devenit cunoscut dupa ce, in calitate de presedinte al unei formatiuni conservator-liberale, si-a anuntat candidatura la alegerile parlamentare din 4 decembrie. In septembrie, din cauza unui conflict in sanul partidului, Prochorov s-a retras, numindu-si formatiunea " o marioneta a Kremlinului". Apoi a disparut complet de pe scena politica rusa.

In ultimii doi ani, numarul oligarhilor s-a triplat. "Forbes" noteaza ca in Rusia traiesc 101 miliardari in dolari. Daca, in anii ᅡ90, numai oamenii de afaceri dirijau in politica, in ziua de azi multi nu mai vor sa aiba de-a face cu Kremlinul. Iar cei care vor sa le fie bine se abtin de la critici. Lectia pe care fostul presedinte Vladimir Putin i-a dat-o lui Hodorkovski a fost de ajuns pentru ei.

Mihail Hodorkovski, acum zece ani cel mai bogat om din Rusia, a fost acuzat de frauda fiscala si trimis la inchisoare. In realitate, criticile fostului proprietar al concernului "Yukos" la adresa coruptiei din politica devenisera incomode pentru Putin. In ciuda protestelor occidentului, Hodorkovski se afla si acum in detentie.

Dar si oligarhii Boris Berezovski si Vladimir Gussinski, considerati in anii ᅡ90 printre cei mai puternici oameni din Rusia, si-au pierdut din influenta. Amandoi erau patronii unor imperii media, amandoi l-au criticat pe Putin si amandoi traiesc acum in strainatate.

Citeste restul materialului pe Deutsche Welle.