Rusii au inceput sa voteze, duminica, la alegerile parlamentare, care ar urma sa mentina dominatia partidului Rusia Unita a lui Vladimir Putin asupra tarii, dar care sunt marcate de acuzatii de frauda si de presiune, cum ar fi atacurile informatice asupra site-urilor independente, scrie AFP.

Vladimir Putin, dupa ce si-a inregistrat votul in alegerile legislativeFoto: Reuters

Mai multe site-uri independente erau inaccesibile duminica dimineata, inclusiv cele ale mass-media si a ONG-ului Golos, care monitorizeaza fraudele electorale si care s-a aflat in colimatorul puterii in ultima saptamana.

Este vorba in principal de site-ul postului de radio Ecoul Moscovei, site-urile cotidianului Kommersant, cel al saptamanalului New Times, al ONG-ului Golos, precum si site-ul interactiv Carta fraudelor (http://www.kartanarusheniy.ru), care au acuzat atacuri informatice.

"Este un atac masiv", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Golos, Dmitri Merechko.

"Atacul este indreptat impotriva tuturor site-urilor care vor sa relateze despre ce se intampla la alegeri", a adaugat el.

Circa 110 milioane de alegatori sunt chemati sa desemneze 450 de deputati ai Camerei inferioare a Parlamentului (Duma), in cadrul unui scrutin-test pentru premierul rus Vladimir Putin, care se pregateste sa revina la Kremlin in 2012, dupa doua mandate de presedinte (2000-2008).

  • Duma de Stat este camera inferioara a Adunarii Federale a Rusiei. In Duma sunt alesi pentru un mandat de patru ani 450 de deputati. Camera superioara este Sovietul Federatiei Ruse. Spre deosebire de deputatii Dumei de Stat si ai legislativelor regionale, senatorii Sovietului Federatiei sunt alesi in mod indirect de politicienii provinciali.
  • In prezent, partidul lui Putin, Rusia Unita, detine majoritatea in Duma de Stat, cu 315 locuri. Un sondaj de saptamana trecuta arata ca, in urma alegerilor de duminica, acesta ar putea pierde din mandate si sa obtina doar 252-3.
  • Celelalte partide: Partidul Comunist detine 57 de locuri; Partidul Liberal-Democrat - 40; Rusia Justa - 38.

Presiuni si suspiciuni de frauda

Partidul de la putere, Rusia Unita, si-a vazut popularitatea scazand. Acesta are nevoie sa isi mentina majoritatea de doua treimi din Duma de Stat, atat de necesara pentru amendarea Constitutiei.

Potrivit celui mai recent sondaj al institutului independent Levada, partidul era creditat cu 56% din intentiile de vot in noiembrie, dupa ce a pierdut 12 puncte intr-o luna.

Confruntate cu aceasta situatie, autoritatile au incercat sa mobilizeze alegatorii prin diverse metode, exercitand presiuni fara precedent asupra adiminstratiei si salariatilor, potrivit opozitiei si ONG-urilor.

Seful comisiei pentru securitate din Duma care isi incheie mandatul, Guennadi Gudkov, a estimat ca amploarea fraudei electorale risca sa alimenteze "extremismul" in tara.

"Salariatii sunt constransi sa voteze sub supravegherea superiorilor. Acestea sunt alegeri libere, aceasta este democratie?" a clamat reprezentantul Rusiei Drepte, formatiune de centru-stanga.