Rezultatele pentru o parte din circumscriptiile egiptene chemate la urne luni si marti confirma estimarile potrivit carora islamistii vor castiga alegerile, anunta sambata presa din Egipt, citata de AFP. Comisia electorala a anuntat vineri seara o participare de 62%, "nemaivazuta de la vremea faraonilor".

In orasul Port-Said, pe canalul Suez, lista coalitiei conduse de Fratii Musulmani a obtinut 32,5% din voturi, cea a salafistilor Al-Nur 20,7%, iar Wassat, o a treia formatiune islamista, 12,9 la suta.

Wafd (liberal) nu a obtine decat 14%di n voturi, in timp ce Georges Ishaq, fondatorul miscarii Kefaya (Destul!) si figura istorica a contestarii regimului lui Hosni Mubarak, nu a intrat in al doilea tur.

In guvernoratul Marii Rosii, zona foarte turistica, Fratii Musulmani au obtinut 30% din voturi, de doua ori mai mult decat Blocul Egiptean, o alianta a partidelor liberale, anunta cotidianul guvernamental al-Ahram.

Comisia electorala a anuntat vineri ca nu poate publica toate rezultatele acestei prime faze a alegerilor legislative, care se refera la o treime din guvernorate - intre care Cairo si Alexandria -, celelalte doua treimi urmand sa voteze in saptamanile urmatoare.

Potrivit cotidianului independent al-Masry al-Youm, nicio femeie nu a fost aleasa in primul tur, la scrutinul uninominal sau cel proportional. Citat de cotidian, candidatul Wafd Nihal Aahdi a explicat ca esecul sau este legat "de faptul ca partidele religioase domina societatea egipteana".

In piata Tahrir si in fata sediului Guvernului, erau doar cateva sute de manifestanti sambata dimineata.

"Toti cei in care am avut incredere ne-au tradat, ElBaradei a disparut si Fratii Musulmani, acum ca au castigat alegerile, nu mai sunt cu noi", a declarat pentru AFP Mohamed el Assas, in varsta de 25 de ani.

"Nu am votat pentru ca inca nu am vazut democratie, candidatii se prezinta pentru propriile interese si nu pentru cele ale poporului", a declarat Moustapha Abdel Monem, un muzician in varsta de 31 de ani care controleaza intrarea in tabara din fata resedintei premierului Kamal el-Ganzouri.