Guvernul premierului italian Mario Monti va face publice masurile de austeritate pentru urmatorii doi ani, in valoare de aproximativ 20-25 miliarde de euro, potrivit unor surse din guvern, citate de Reuters. Italia isi doreste, astfel, sa consolideze finantele publice si sa preintampine o criza acuta a datoriilor.

Mario MontiFoto: Reuters

Aproximativ 10-12 miliarde de euro din total va fi utilizat pentru a reduce din deficitul bugetar, lucru care va echilibra bugetul Italiei pana in 2013, in ciuda recesiunii economice si a cresterii rapide a pretului de creditare.

Guvernul italian se va reuni luni pentru a aproba noile masuri. Masurile prevad prelungirea varstei de pensionare pentru muncitori, liberalizarea serviciilor profesionale si noi taxe pentru proprietatile private.

Anuntul de luni va fi un pas vital in restabilirea credibilitatii Italiei pe pietele financiare, dupa o serie de reforme esuate ale fostului guvern Berlusconi.

Noul plan de reforma prevede accelerarea taierilor din sistemul public de sanatate intr-un singur an, reducerea cheltuielilor cu 2,5 miliarde de euro in 2012 si cu cinci miliarde de euro in 2013, conform informatiilor furnizate de o sursa guvernamentala. Surse politice sustin ca impozitul pe locuinta, abolit de guvernul lui Berlusconi, va fi reintrodus, aducand venituri de pana la 3,5 miliarde de euro pe an.