Premierul britanic David Cameron se va asigura ca interesele britanicilor vor fi "protejate si intarite" in cazul unei schimbari a tratatelor europene pentru reformarea Zonei Euro, a afirmat acesta, dupa un dejun de lucru cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, relateaza AFP.

Cameron a precizat ca a discutat cu presedintele francez chestiunea "crizei din Zona Euro, care are repercusiuni negative asupra economiei britanice".

"Zona Euro are nevoie ca institutiile europene sa sustina moneda pentru a convinge pietele ca are forta de a o face", a spus premierul britianic, facand aluzie la o posibila interventie masiva a Bancii Centrale Europene (BCE) pe piata datoriilor.

"Al doilea lucru fundamental este competitivitatea reala in ansamblul Zonei Euro pentru ca ea sa functioneze corect", a continuat acesta.

"Niciunul dintre aceste doua lucruri nu are nevoie de o schimbare a tratatelor. Dar voi fi foarte exact, daca va exista o schimbare a tratatelor, voi face in asa fel incat sa protejeze si sa intareasca interesele britanice", a precizat Cameron, fara a oferi detalii suplimentare.

O schimbare a tratatului de la Lisabona, chiar daca nu s-ar referi decat la Zona Euro, ar implica totusi un proces de ratificare unanim in toate cele 27 de tari membre ale UE.

Aripa eurosceptica a conservatorilor britanici reclama o 'repatriere' a competentelor in materie de politici sociale si reglementari financiare, dar premierul David Cameron pare ca doreste sa evite o astfel de confruntare.

Joi seara, la Toulon, presedintele Sarkozy a afirmat ca Franta militeaza "cu Germania pentru un nou tratat" si ca este nevoie de "mai multa disciplina, mai multa solidaritate, mai multa responsabilitate, asumate in fata oamenilor, un veritabil guvern economic".