Nicolas Sarkozy a sustinut joi, la Toulon, un discurs mult asteptat de circa o ora, centrat in special pe problema crizei din zona euro si a solidaritatii la nivel european. Presa straina scrie ca discursul liderului francez a fost pasional, insa nu a continut detalii si a semanat cu o cuvantare a unui candidat prezidential, desi Sarkozy nu si-a anuntat oficial candidatura la alegerile de peste 5 luni din Franta.

Nicolas Sarkozy la ToulonFoto: Reuters

Afirmand ca vrea sa spuna adevarul poporului francez, Sarkozy a declarat joi noapte ca Europa ar putea fi distrusa de criza euro daca nu se schimba, noteaza New York Times. Europa are nevoie de o "revizuire capitala", a sustinut Sarkozy, insa nu a detaliat cum ar putea sa faca acest lucru. Jurnalistii americani amintesc faptul ca discursul sau a venit pe fondul ingrijorarilor referitoare la contagiunea din criza euro, care afecteaza increderea in Franta si Germania. Liderul francez incearca sa echilibreze nationalismul francez - in conditiile in care Frontul National de extrema dreapta face apel ca Franta sa iasa din zona euro - cu sprijinul pentru solidaritatea europeana. Sarkozy se va confrunta cu alegeri prezidentiale in cinci luni si se prezinta ca un om cu experienta si cu putere de leadeship pe timp de criza. Insa in ciuda faptului ca a mai crescut in sondajele de opinie, sansele lui pentru un al doilea mandat ar putea sa scada rapid in cazul in care criza euro se adanceste, mai noteaza NY Times.

Cotidianul britanic The Guardian mentioneaza ca Sarkozy s-a folosit de discursul sau pentru a lansa o initiativa care se afla in opozitie cu planul Berlinului pentru o uniune monetara mai riguroasa. Punctul principal al discursului lui Sarkozy, dedicat viziunii sale asupra viitorului Europei, pare sa fi fost un nou acord care sa permita liderilor celor 17 tari din zona euro sa faca negocieri politice intre ele. Aceasta initiativa, pe care Sarkozy nu a detaliat-o, pare sa contrazica planul Berlinului, in care guvernele ar permite ca o institutie europeana centralizata sa controleze taxele si politicile de cheltuieli si sa pedepseasca pe cei care pacatuiesc, scrie The Guardian.

Daily Telegraph vede discursul lui Sarkozy ca "pasional", directionat inspre sprijinirea pietelor europene, in care acesta a promis sa nu mai lase nicio tara sa intre in incapacitate de plata.

Cotidianul francez conservator Le Figaro noteaza ca in centrul discursului presedintelui s-a aflat refondarea Europei, spre deosebire de cel din 2008 tot de la Toulon, cand a vorbit de refondarea capitalismului. Seful statului a vrut sa demonstreze ca Franta nu isi va lau in propriile maini destinul dupa socul crizei decat prin lupta contra deficitelor si solidaritate europeana. Sarkozy a sugerat francezilor, in mod vag, ca tarile dezvoltate trebuie sa se supuna unor ajustari, pentru compensarea uneor erori grave, facand astfel aluzie la masurile luate de socialisti, cum ar fi varsta de pensionare de 60 de ani, noteaza Le Figaro. Jurnalistii francezi scriu ca Sarkozy a facut, in timpul discursului sau, doua aluzii la alegerile prezidentiale care vor avea loc peste 5 luni, insa Sarkozy nu si-a anuntat oficial candidatura inca.

Foarte asteptat, acest discurs prezidential cu alura de miting electoral nu a reusit sa lase loc unor anunturi concrete, in afara de cel referitor la summitul de la inceputul anului viitor. Vizibil in campanie, seful statului a sugerat o schimbare in politica Frantei: necesitatea unei convergente cu Germania si o reintarire a UE, noteaza cotidianul Le Monde. Presedintele francez a marturisit ca nu si-a indeplinit promisiunile facute in 2008 referitoare la reforma capitalismului, precum si teama ca Franta sa nu isi piarda controlul asupra propriului destin.