Un general din armata chineza, profesor la Universitatea Nationala de Aparare, a declarat ca tara sa nu va ezita sa apere Iranul, chiar daca acest lucru ar insemna declansarea celui de-Al Treilea Razboi Mondial, in timp ce tensiunea in zona se intensifica, potrivit postului chinez NTDTV, citat de presa internationala.

China si-a reafirmat vehement sprijinul pentru Iran in ultimele saptamani, mai ales joi, 1 decembrie, cand a refuzat ca critice Iranul pentru atacurile asupra ambasadei britanice din Teheran lansate de studenti iranieni la inceputul saptamanii. China este un aliat important al Iranului, de la care cumpara petrol. Schimburile comerciale bilaterale ajung la peste 30 miliarde de dolari in fiecare an.

Atat China cat si Rusia au afirmat clar ca isi vor exercita dreptul de veto fata de o actiune militara a ONU impotriva Iranului, in urma afirmatiilor ca Iranul este pe punctul de a dezvolta bomba nucleara.

Intre timp, Statele Unite trimit nave de razboi in zona, ingrijorate de planul iranian de imbogatire a uraniului.

Ultimele saptamani au fost martorele cresterii tensiunilor dintre Iran si dusmanii sai, Israelul si statele occidentale, care acuza guvernul de la Teheran ca urmareste sa creeze bomba nucleara. Iranul sustine insa ca programul sau atomic are doar o componenta civila.

SUA si Israelul nu au exclus utilizarea atacurilor aeriene impotriva centrelor de productie nucleara din Iran.

Saptamana trecuta Marea Britanie a suspendat legaturile cu bancile iraniene pe fondul ingrijorarilor cu privire la programul nuclear desfasurat de administratia de la Teheran. Masuri asemanatoare sunt luate de SUA si Canada. Uniunea Europeana a anuntat si ea noi sanctiuni asupra Iranului.