Un tribunal sloven a condamnat Biserica Catolica la plata unei amenzi de 50.000 de euro unei femei pentru abuzuri sexuale la care un preot a supus-o in urma cu 20 de ani, cand avea 7 ani, a anuntat joi site-ul de stiri 24ur, citandu-l pe avocatul victimei, Roc Ceferin, potrivit AFP.

Curtea de justitie din districtul Maribor a decis ca arhidioceza Maribor, dioceza Celje si parohia Artice trebuie sa plateasca despagubirea in locul preotului, mort in 2007.

"Acest verdict reprezinta un precedent in materie de despagubiri pentru copiii care au fost victimele unor abuzuri sexuale. Va incuraja alte victime sa depuna plangeri si astfel va obliga Biserica sa-si modifice statutul", a explicat Roc Cerefin pentru 24ur.

Victima l-a urmarit pe preot intr-un proces civil, cerand 140.000 de euro despagubiri pentru traumatismul psihologic si consecintele abuzurilor asupra sanatatii sale.

O plangere impotriva preotului a fost depusa in 2006, cu 16 capete de acuzare pentru agresiuni sexuale impotriva a patru fete, comise in timpul confesiunilor sau cursurilor de teologie.