Curtea Suprema de Casatie din Italia a decis ca redactorii publicatiilor online nu pot fi considerati responsabili, din punct de vedere legal, pentru comentariile defaimatoare postate de cititori, potrivit IT World Today. Hotararea Curtii contrasteaza cu decizii anterioare ale autoritatilor italiene care s-au remarcat prin tendinta de a restrange libertatea de exprimare in spatiul online.

Curtea Suprema italiana a anulat verdictele a doua instante inferioare, achitandu-l pe fostul redactor online al publicatiei L'Espresso, Daniela Hamaui, acuzat ca nu a prevenit aparitia unor comentarii defaimatoare.

Judecatorii au argumentat ca publicatiile online nu pot fi tratate in acelasi mod ca si presa scrisa traditionala si nu se poate astepta ca acestea sa exercite control editorial preventiv asupra comentariilor cititorilor.

Presa scrisa traditionala implica, potrivit legislatiei italiene, reproducerea unui text original pe un mediu fizic, reproducere distribuita apoi publicului, a afirmat Curtea. Publicatiile online nu sunt distribuite fizic publicului, chiar daca, teoretic, este posibila printarea unui text online si distribuirea catre o parte terta.

Potrivit instantei, nu este corect, din punct de vedere legal, ca sanctiunile ce vizeaza redactorii din mass-media traditionala, care nu au prevenit publicarea unor calomnii, sa fie aplicate redactorilor din presa online care nu au indepartat un comentariu defaimator dupa ce a fost postat de un cititor.

Hotararea Curtii contrasteaza cu decizii anterioare ale autoritatilor italiene care restrictioneaza libertatea de exprimare pe internet.

In februarie 2010, trei directori Google Italia au fost condamnati la 6 luni de inchisoare cu suspendare din cauza faptului caau permis postarea in Google Video a unei inregistrari in care un copil cu sindromul Down era intimidat si lovit de alti copii.

Mai multi activisti au protestat in septembrie 2011, la Roma, impotriva unui proiect de lege ce ar fi permis amenzi de 12.000 de euro pentru publicatiile online care nu publica rectificari, acolo unde este cazul, in decurs de 48 de ore. Manifestantii l-au acuzat pe Berlusconi ca vrea sa restrictioneze comunicarea pe internet pentru a-si proteja interesele politice si de afaceri. Wikipedia si-a inchis temporar editia italiana, in semn de protest, invitand cititorii sa semneze o petitie impotriva proiectului de lege. Legea a fost modificata de Parlament.