Fermierii bulgari au blocat mai multe drumuri si doua puncte de trecere a frontierelor cu Romania, respectiv cu Turcia, in semn de protest fata de noile reglementari guvernamentale cu privire la subventiile pentru agricultura, potrivit Reuters.

FermieriFoto: Reuters

Protestele au inceput luni, cand fermierii au blocat cu utilaje agricole mai multe drumuri. Joi, protestatarii au blocat punctul de frontiera Ruse-Giurgiu, din nordul tarii, si punctul de acces spre Turcia, Kapitan Andreevo.

"Au aparut deja semne din partea altor organizatii de afaceri ca inregistreaza pierderi din cauza blocarii granitelor", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii din Bulgaria. Documentul avertizeaza ca Grecia, Romania si Turcia ar putea cere despagubiri.

Autoritatile se asteapta ca, in decursul zilei de joi, mai multi fermieri cu tractoare sa vina in Sofia pentru a constrange guvernul sa mentina subventiile pentru 2012 la nivelul stabilit inainte ca partidului de guvernamant de centru-dreapta GERB sa preia puterea.

"Declaram ca am fost mintiti inainte de alegeri, iar principiile si regulile raman un miraj", sustine asociatia bulgara a producatorilor de cereale.

In cursul zilei de marti, fermierii au blocat simbolic, pentru 20 de minute, accesul catre podul Ruse-Ghiurgiu. De asemenea, sute de utilaje agricole au fost parcate pe drumul ce duce la principalul punct de frontiera cu Turcia, Kapitan Andreevo, scrie agentia bulgara de stiri Novinite.

In ultima saptamana, Bulgaria s-a confruntat cu numeroase actiuni de protest. Mii de muncitori s-au adunat in capitala pentru a protesta impotriva reformei pensiilor iar angajatii din transportul feroviar au intrat joi in cea de a opta zi de protest impotriva micsorarii numarului de locuri de munca.

Guvernul de centru-dreapta negociaza cu uniunile sindicale. Exista indicii ca administratia de la Sofia intentioneaza sa renunte la planurile de a mari varsta de pensionare cu un an, optand, in schimb, pentru o marire cu 4 luni.