Un expert german in studierea hieroglifelor sustine ca inscriptiile mayase nu prezic apocalipsa in 2012, transmite Yahoo!News, un material AP. Sven Gronemeyer, care preda la universitatea australiana La Trobe, a declarat ca descifrarea unei tablite mayase ce include referiri la anul 2012 a indicat faptul ca aceasta se refera la tranzitia spre o noua era si nu la un eventual sfarsit al lumii. Declaratia lui Gronemeyer a venit la cateva zile dupa ce Institutul arheologic din Mexic a minimalizat teoriile potrivit carora vechii mayasi au prezis producerea unei apocalipse in 2012, insa a recunoscut ca a descoperit o noua referinta legata de acest lucru pe un fragment cioplit gasit printre ruine, in sudul tarii, "caramida de la Comalcalc" .

Gronemeyer si-a prezentat teoria miercuri, la sit-ul arheologic Palenque, in sudul Mexicului.

Expertul a studiat tablita de piatra gasita in Tortuguero, in statul Tabascore, ce cuprinde o referinta legata de 2012.

El a spus ca inscriptia descrie intoarcerea, la 21 decembrie 2012, a misteriosului zeu mayas Bolon Yokte, la sfarsitul celei de-a 13-a perioada de 394 de ani, numita Baktun. 13 era un numar sacru pentru mayasi.

"Nu este nimic apocaliptic in aceasta data", a spus Gronemeyer.

AP noteaza ca ambele inscriptii - tablita de la Tortuguero si caramida de la Comalcalco - au fost cioplite cel mai probabil in urma cu 1.300 de ani si ambele sunt criptice in anumite privinte.

In cazul inscriptiei din Tortuguero eroziunea si o spartura in piatra fac insa ca sfarsitul inscriptiei sa fie aproape ilizibil. Unii cercetatori sustin ca ultimele glife ar afirma: "El se va cobori din ceruri".

Gronemeyer a spus ca inscriptia se refera la sfarsitul ciclului de 5.125 de ani, de la inceputul Calendarului mayas, in 3113 i.Hr.

In opinia lui Gronemeyer, fragmentul a fost o profestie a conducatorului Bahlam Ajaw, aflat atunci la putere, care a vrut sa planifice trecerea zeului. "Pentru elita din Tortuguero, a fost clar ca trebuie sa pregateasca pamantul pentru intoarcerea zeului, iar Bahlam Ajaw sa fie gazda acestei initieri".

Bolon Yokte, zeul creatiei si al razboiului, urma sa triumfe in acea zi intr-un sanctuar din Tortuguero: "Data a dobandit o valoare simbolica deoarece este vazuta ca o reflectare a zilei creatiei. Este o trecere a zeului si nu neaparat un mare hop pentru umanitate".

Declaratia lui Gronemeyer a venit la cateva zile dupa ce Institutul arheologic din Mexic a minimalizat teoriile potrivit carora vechii mayasi au prezis producerea unei apocalipse in 2012, insa a recunoscut ca a descoperit o noua referinta legata de acest lucru pe un fragment cioplit gasit printre ruine, in sudul tarii. Pana in prezent, cei mai multi dintre experti citau o singura referinta legata de 2012 descoperita in glifele mayase, respectiv o tablita de piatra gasita in Tortuguero, in statul Tabasco.

Existenta "Caramizii de la Comalcalco", asa cum este cunoscut cel de-al doilea fragment, a fost discutata de experti pe unele forumuri online. Multi se indoiesc ca este o referinta clara la data de 21 decembrie 2012 sau 23 decembrie 2012, zilele citate de sustinatorii teoriei ca lumea se va sfarsi in urma unui eveniment apocaliptic.

Institutul mexican de arheologie a declarat repetat ca teoriile legate de sfarsitul lumii in anul 2012 sunt o interpretare occidentala gresita a calendarelor mayase. Expertii mexicani afirma ca mayasii au vazut timpul ca pe o serie de cicluri care incep si se sfarsesc cu regularitate, fara insa sa contina ceva apocaliptic la sfarsitul unui ciclu dat.