Circa doua milioane de angajati din sectorul public din Marea Britanie vor organiza miercuri o greva generala, considerata a fi cea mai mare a ultimei generatii, noteaza BBC, pentru a protesta impotriva cresterii varstei de pensionare. Vor fi afectate scoli, spitale, aeroporturi, porturi si birouri guvernamentale.

In intreaga tara vor fi organizate aproximativ 1.000 de manifestatii.

Motivul grevei este planul guvernului de a creste varsta de pensionare in sectorul public la 66 de ani, pana cel mai tarziu in 2020, fata de 60 de ani in cea mai mare parte in prezent, si sa majoreze contributiile, ca parte a programului de austeritate.

Cabinetul primului ministru a declarat ca protestul "nu va duce la nimic" si a facut un apel la negocieri.

"Pe masura ce discutiile continua, i-as indemna pe angajatii din sectorul public sa priveasca oferta pentru ei insisi in loc sa asculte retorica liderilor sindicali. Acestea sunt pensii de care putini din sectorul privat se pot bucura", a declarat secretarul de stat Francis Maude.

Marti, liderii sindicali au reactionat dur la afirmatiile ministrului de finante George Osborne, care a anuntat o indexare a salariilor cu 1% pentru doi ani si cresterea varstei de pensionare la 67 de ani pana in 2026.