Autoritatile ruse au inaugurat, marti, o noua statie radar capabila sa monitorizeze lansarile de rachete din Atlanticul de Nord si scutul american antiracheta din Europa, scrie Ria Novosti. Lansarea statiei radar, amplasata in Dunayevo (Kaliningrad), ar trebui considerata de puterile vestice un "prim semnal" ca Rusia este gata sa contracareze "amenintarile" sistemului antiracheta al NATO, a declarat presedintele rus Dmitri Medvedev, prezent la eveniment.

Dmitri Medvedev la inaugurarea statiei radarFoto: Reuters

Medvedev, prezent la inaugurare, a afirmat ca lansarea vrea sa demonstreze faptul ca Rusia este "pregatita sa ofere un raspuns adecvat amenintarilor sistemului antiracheta european [n.r. al NATO] la adresa fortelor strategice nucleare ruse."

"Daca semnalul nostru nu este auzit, precum am zis si pe 23 noiembrie, vom continua sa instalam si alte mijloace de aparare", a adaugat presedintele rus.

In cadrul discursului tinut pe 23 noiembrie, Medvedev a anuntat ca a ordonat lansarea unui radar ca parte a reactiei Rusiei la planurile antiracheta americane. Rusia ar putea, de asemenea, sa amplaseze rachete tactice Iskander in regiunea Kaliningrad, in viitorul apropiat, a afirmat presedintele rus.

Medvedev a precizat marti, cu ocazia inaugurarii statiei, ca radarul, localizat in apropierea granitei vestice a Rusiei, "nu este directionat catre partenerii nostri vestici" si ca "ar putea fi folosit pentru o aparare comuna".

Rusia cauta garantii scrise ca scutul antiracheta al NATO nu este directionat catre teritoriul ei. Administratia de la Washington refuza sa ofere garantiile cerute de Moscova si sustine ca nu isi va modifica planurile de aparare antiracheta in pofita presiunilor Rusiei. "Nu mai putem fi satisfacuti cu o declaratie generala ca sistemul ajustabil creat nu este directionat impotriva Rusiei. Acestea sunt cuvinte goale, care, din pacate, nu garanteaza protejarea intereselor noastre", a declarat presedintele rus.

Radarul a fost activat in cursul zilei de marti. Surse din Ministerul Apararii au declarat anterior ca acesta va intra in functiune incepand cu 1 decembrie.