Katia Zatuliveter, presupusul agent rus care a avut o aventura cu parlamentarul Mike Hancock, in timp ce lucra sub autoritatea lui, poate sa ramana in Marea Britanie, informeaza Reuters. Biroul pentru Imigrari din Marea Britanie a decis marti, in urma apelului, ca este cel mai probabil ca tanara de 26 de ani, descrisa de un fost agent KGB drept cel mai de succes spion rus ai ultimilor 30 de ani, sa nu fie agent secret.

Katia ZatuliveterFoto: Reuters

"Concluzia noastra, cel putin in urma cantaririi probabilitatilor, este ca [n.r Zatuliveter] nu a fost si nu este agent rus" se arata in documentele oficiale ale Special Immigration Appeals Commission (SIAC) care a judecat apelul Katiei Zatuliveter.

Ministerul de Interne britanic, care a cerut expulzarea rusoaicei din motive de siguranta nationala, si-a exprimat dezamagirea cu privire la decizie afirmand ca isi mentine pozitia initiala.

Judecatorul John Mitting, presedintele comisiei care a judecat apelul, a declarat: "Nimic din materialul pe care l-am analizat nu sugereaza, ca sa nu mai spun ca nu demonstreaza, faptul ca apelantul a exploatat relatia spre avantajul statului rus", potrivit BBC News.

In cadrul audierii au fost ascultate acuzatiile potrivit carora Zatuliveter a fost plasata de agenti rusi in biroul lui Hancock deoarece acesta era membru al comisiei de Aparare. Parlamentarul britanic a insistat ca avea acces doar la documente care erau deja parte a domeniului public si a negat ca i-ar fi spus secrete de stat tinerei cu care a avut o relatie de 4 ani.

Katia Zatuliveter a fost in centrul atentiei in ultimul an dupa ce a fost acuzata ca ar fi agent al serviciilor secrete ruse. Aceasta a fost arestata la inceputul lui decembrie 2010, la mai putin de o luna dupa ce Anna Chapman a fost expulzata din SUA in urma acuzatiilor de spionaj.

Zatuliveter era asistenta lui Mike Hancock, un parlamentar liberal-democrat, membru in comisia pentru Aparare.

MI5 a declarat ca Zatuliveter a lucrat pentru serviciile secrete de la Moscova. Ministrul de Interne britanic, Theresa May, a aprobat deportarea acesteia dupa ce a fost instiintata cu privire la activitatile intreprinse de angajata Camerei Comunelor.

Mike Hancock i-a luat apararea: "Nu este un spion rus. Nu stiu nimic despre vreo activitate de spionaj, dar ea face obiectul unui ordin de deportare. [..] A facut apel pentru ca ea crede - indreptatit - ca nu a facut nimic gresit", a argumentat Hancock. Parlamentarul a adaugat ca serviciile secrete nu au discutat niciodata cu el despre posibilitatea ca tanara rusoaica sa fi lucrat pentru Moscova.

Citeste si: