Comisia de medici care l-a examinat a decis ca Anders Behring Breivik, autorul masacrului din Norvegia din luna iulie, nu poate fi responsabil penal, transmite AFP, care-l citeaza pe procurorul Svein Holden. Specialistii au afirmat ca Breivik nu era in deplinatatea facultatilor mintale in momentul atacurilor de la 22 iulie si nu poate fi condamnat la inchisoare, ci trebuie trimis intr-o institutie psihiatrica, deoarece sufera de schizofrenie paranoida.

Anders Behring BreivikFoto: Reuters

"Concluzia medicilor este ca el e nebun. Traieste in propriul sau univers iluzoriu, iar gandurile si actele sale sunt guvernate de acest univers", a declarat Holden.

Pe 22 iulie, Anders Behring Breivik, dusman declarat al multiculturalismului si "invaziei musulmane" in Europa, a detonat o bomba in fata sediului Biroului primului-ministru Jens Stoltenberg, un atac soldat cu opt morti. Ulterior, el a mers pe Insula Utoya, situata la 40 de kilometri nord-vest de Oslo, unde, imbracat in politist, a deschis focul timp de o ora si jumatate, omorand alte 69 de persoane.

Potrivit presei, Anders Breivik a luat decizia comiterii celui de-al doilea atac dupa ce auzise la radio ca turnul guvernamental de 17 etaje nu se prabusise.