Autoritatile de la Islamabad au decis, marti, sa boicoteze conferinta internationala de la Bonn pe tema situatiei Afganistanului, din cauza atacului NATO de sambata dimineata care s-a soldat cu moartea a 24 de soldati pakistanezi, titreaza Reuters.

"Pakistanul a decis sa nu participe la conferinta de la Bonn in semn de protest", a declarat un membru al guvernului pakistanez in urma unei intalniri a cabinetului, condusa de prim-ministrul Yusuf Raza Gilani.

Atat SUA cat si oficialitati afgane au incurajat Pakistanul sa ia parte la conferinta de la Bonn unde se va discuta strategia de stabilizare a Afganistanului in vederea retragerii americane planificate pana in 2014. La conferinta vor participa lideri vestici si locali, informeaza AP citat de Yahoo News.

Amintim ca24 de soldati pakistanezi au murit dupa ce elicopterele NATO au atacat sambata dimineata un punct de control militardin nord-vestul Pakistanului. Administratia de la Islamabad a afirmat ca atacul asupra posturilor pakistaneze a fost “neprovocat” si, in cursul zilei de sambata, a intrerupt liniile de aprovizionare ale trupelor NATO din Afganistan. Un oficial afgan precum si surse NATO au declarat duminica, pentru Reuters, ca atacul NATO a fost, in realitate, un raspuns la focurile trase de peste granita, din Pakistan.

Incidentul a fost urmat, duminica,de proteste in fata consulatului american din orasul pakistanez Karachi, impotriva NATO si a SUA. Potrivit CNN, tensiunile dintre Pakistan, Afganistan si SUA au ajuns luni intr-un punct critic, dupa ce premierul pakistanez a avertizat ca relatiile tarii sale cu Washingtonul se vor schimba radical.

Citeste si: