O explozie puternica a zguduit luni orasul iranian Isfahan (vestul tarii), aceasta fiind auzita in mai multe zone ale localitatii, a relatat agentia semioficiala Fars. In apropierea orasului se afla o importanta uzina de prelucrare a uraniului, precizeaza cotidianul israelian Haaretz.

Potrivit relatarilor, dupa producerea deflagratiei locuitorii speriati au alertat pompierii, autoritatile locale fiind nevoite sa admita ca a avut loc o explozie.

Viceprimarul orasului Isfahan a confirmat pentru agentia Fars ca a fost auzita o explozie si a precizat ca autoritatile investigheaza situatia. Insa, dupa ce incidentul a fost relatat in Israel, stirea a fost scoasa de pe site-ul Fars.

Se pare ca autoritatile locale si guvernul iranian s-au simtit jenate de aparitia informatiilor referitoare la explozie, difuzand versiuni contradictorii cu privire la presupusul incident, scrie Haaretz.

Spre exemplu, intr-un comunicat transmis de acelasi viceprimar agentiei Mehr, acesta sustine ca nu a primit nicio informatie cu privire la vreo explozie.

O alta confirmare privind producerea acesteia a venit din partea sefului autoritatilor judiciare ale orasului, care a precizat ca a fost auzit un zgomot asemanator unei explozii.

Intre timp, agentia de stiri Mehr a relatat ca o explozie a avut loc la o benzinarie din apropierea orasului. O alta stire indica producerea unui accident in timpul unui antrenament.

Incidentul are loc la circa doua saptamani dupa ce 21 de membri ai Garzii Revolutionare din Iran au murit, pe 12 noiembrie, in urma unei explozii la o baza militara din Bidganeh, localitate situata la 40 de kilometri sud-vest de Teheran.

Oficialii iranieni au declarat atunci ca explozia accidentala s-a produs in timp ce personalul militar transporta munitie.

De cealalta parte, presa internationala preciza ca nu se cunosc cauzele exploziei, mentionand totodata ca nu exista informatii care sa lege deflagratia de un posibil bombardament aerian sau alt tip de atac.

Haaretz aminteste ca Iranul opereaza in apropiere orasul Isfahan o uzina de prelucrare a uraniului, una cu o activitate importanta ce serveste programului nuclear al tarii.