Premierul macedonean Nikola Gruevski a cerut, din nou, noului guvern de unitate nationala din Grecia sa sprijine deschiderea negocierilor in vederea aderarii tarii sale la UE, relateaza Novinite.

Intr-o scrisoare trimisa premierului grec Lucas Papademos, Gruevski a sustinut ca un eventual vot al Greciei in favoarea inceperii negocierilor pentru aderarea Macedoniei la Uniunea Europeana ar incuraja "integrarea europeana a intregii regiuni balcanice".

Potrivit lui Gruevski, discutiile de aderare vor ajuta si mai mult Macedonia si Grecia sa-si rezolve disputa privind numele. Trecutul a aratat ca "procesele de negociere sunt mereu incurajatoare pentru depasirea disputelor bilatere", a aratat prim-ministrul macedonean.

Fosta republica iugoslava continua sa nu aiba stabilita o data de incepere a negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeana, intrucat Consiliul UE a amanat in repetate randuri acordarea unui termen, in mare parte din cauza disputei cu Grecia, care ii neaga dreptul de a folosi numele de Macedonia.

Atena blocheaza din 1991 recunoasterea internationala a Macedoniei sub acest nume, pe care il considera drept patrimoniul sau national. Grecia si-a folosit in aprilie 2008 dreptul de veto fata de aderarea tarii la NATO, adaugand ca isi va mentine pozitia pana ce va fi gasit un nume care sa-i convina.

Negocierile cu privire la numele de Macedonia, purtate sub egida Natiunilor Unite, nu au ajuns pana in prezent la niciun rezultat. Statul a fost admis in ONU in 1993 sub numele provizoriu de Fosta Republica Iugoslava Macedonia.