Comisia de ancheta a ONU pe problema situatiei grave din Siria a precizat luni ca fortele armate si de securitate au comis crime impotriva umanitatii - crima, tortura si viol, iar regimul presedintelui Bashar al-Assad este responsabil de acestea, transmite Reuters.

Comisia, care a anchetat 223 de victime si martori, a facut un apel la adresa autoritatilor sa opreasca "incalcarea grosolana a drepturilor omului", sa elibereze prizonierii luati in arestarile in masa si sa permita presei, ajutoarelor si supraveghetorilor pentru drepturile omului sa aiba acces in tara.

Raportul de 39 de pagini listeaza cazuri de executii, torturi, abuzuri sexuale chiar si asupra copiilor, arestari arbitrare si rapiri comise de autoritati din martie, in incercarea de a innabusi demonstratiile impotriva regimului.

Peste 3.500 de oameni au fost ucisi in violente, intre care se numara si ordine de tragere asupra civililor, iar activistii sustin ca 30.000 de persoane au fost arestate, multe fiind tinute in stadioane neacoperite.

In acelasi timp, zeci de mii de sirieni au manifestat luni in proteste organizate de stat fata de sanctiunile dure impuse de Liga Araba fata de un stat membru.