Comisia Europeana a respins luni categoric orice optiune care ar putea sa conduca la "fragmentarea" Zonei Euro in mai multe grupuri, dupa ce presa a relatat mai multe posibile proiecte in acest sens, care ar fi fost discutate intre Germania si Franta, relateaza AFP.

"Scopul este sa prezervam unitatea Zonei Euro", a declarat purtatorul de cuvant al CE pentru afaceri economice si monetare, Amadeu Altafaj, intr-o conferinta de presa.

"Daca scopul final este salvarea stabilitatii Zonei Euro acesta va fi urmarit astfel incat fragmentarea sa nu serveasca acestui obiectiv, orice propunere trebuie sa se bazeze pe prezervarea unitatii Zonei Euro", a adaugat el.

Presa germana a scris in acest week-end despre proiectul unui pact de stabilitate intarita pentru cateva tari din Uniunea Monetara, precum si despre o optiune care vizeaza crearea de euro-obligatiuni limitate la state care beneficiaza de ratingul AAA. Acest ultim proiect a fost dezmintit luni de guvernul german.

Purtatorul de cuvant al CE a spus ca este privilegiata "metoda comunitara", care plaseaza in centrul deciziilor institutiile care reprezinta Uniunea in intregul sau, precum Comisia sau Parlamentul, si nu grupari de state.