Franta primeste in fiecare an circa 200.000 de straini cu situatie legala, ceea ce este "prea mult", a afirmat duminica ministrul de interne Claude Gueant, amintind de obiectivul sau de a reduce intr-un an cu 10% migratia, potrivit AFP.

"Acceptam pe pamanturile noastre in fiecare an 200.000 de straini cu situatie legala. Este echivalent cu un oras precum Rennes, sau de doua ori cat Perpignan (sud)", a spus el in emisiunea Le Grand rendez-vous, realizata de Europe 1/I-tele/Le Parisien.

"Si mie mi se pare prea mult", a spus el referitor la punctul de vedere exprimat de presedintele Frontului National (extrema dreapta), Marine Le Pen.

"De ce este prea mult? Pentru ca imi doresc, la fel ca cei din guvern, la fel ca presedintele Republicii, ca strainii care vin la noi sa fie integrati, sa ne adopte legile, sa ne adopte modul de viata", a spus ministrul.

El a reamintit "obiectivul de a reduce cu 10% pe an", cu 20.000, aceasta imigratie legala. Si "noi ne vom respecta acest obiectiv", a adaugat el.

"Franta nu este inchisa, Franta nu este o tara xenofoba", a subliniat Gueant.

Printre altele, el s-a declarat opus alegerii de primari straini.

Ministrul a criticat "acordul Partidului Socialist si Verzilor" (opozitie), care "devine programul Partidului Socialist si va merge prea departe fata de proiectul de lege ce va fi dezbatut in Senat, deoarece acest acord prevede eligibilitate".

"Asta inseamna ca am putea avea primari straini. Foarte sincer, nu as vrea sa vad in departamentul Seine-Saint-Denis (suburbie pariziana), care are o puternica populatie straina, ca majoritatea primarilor devin straini", a afirmat el.

In legatura cu dreptul de vot al strainilor, Gueant a reamintit ca acest drept este "din 1789 nedisociabil de nationalitate".

"Am un alt motiv pentru a fi contra acestui drept de vot /al strainilor/ care este de circumstanta: exista probleme mult mai importante acum cu care se confrunta tara noastra", a spus el. "Acesta este un subiect ce poate diviza si Partidul Socialist se joaca cu focul", a adaugat ministrul.

Potrivit unui sondaj realizat de BVA ce va aparea luni in Le Parisien/Aujourd'hui en France, 61% dintre francezi sunt in favoarea votului strainilor. Acest sondaj a fost efectuat prin telefon la 25 si 26 noiembrie pe un esantion de 980 de persoane reprezentative pentru populatia franceza de peste 18 ani.