Egiptenii au inceput luni sa voteze in cadrul primelor alegeri parlamentare, dupa inlaturarea lui Hosni Mubarak, un scrutin care se desfasoara pe fondul confruntarilor sangeroase intre manifestanti si politie.

Alegatorii au format cozi la sectiile de votare din Cairo, inainte de deschiderea acestora la ora 06:00 GMT.

Sistemul electoral prevede impartirea tarii in trei regiuni care voteaza succesiv. Votul pentru Adunariea Poporului (Camera Deputatilor) se va desfasura de luni, 28 noiembrie pana in 10 ianuarie. Din 29 ianuarie si pana la 11 martie urmeaza alegerea senatorilor din cadrul Shura (Camera superioara consultativa).

Parlamentul a fost dominat, timp de 30 de ani, de Partidul National Democrat (PND) devotat presedintelui Mubarak. Legislativul a fost dizolvat imediat dupa inlaturarea lui Mubarak, in 11 februarie, sub presiunea unei miscari populare fara precedent, scrie AFP.

Viitorul Parlament va avea misiunea sa formeze o comisie alcatuita din aproximativ 100 de persoane care sa redacteze o noua Constitutie.

Dupa alegerile din Tunisia si Maroc, Egiptul - tara cea mai populata din lumea araba (peste 80 de milioane de locuitori) este al treilea stat care organizeaza alegeri importante intr-o regiune bulversata de "Primavara araba".

Campania electorala a fost bulversata de contestarea puterii militare. Ciocnirile intre fortele de ordine si manifestanti au facut 42 de morti si peste 3.000 de raniti.